FbPixel

Ekcéma – mi is az?

 • Kategória: Kiütések, krónikus és akut bőrbetegségek, bőrtünetek Bőrgyógyászat
Ekcéma – mi is az?

Az ekcéma, egy viszkető gyulladásos bőrtünet. Ez egy krónikus betegség, mely asthmával és szénanáthával is társulhat. Időszakonként előtör, majd lassan elmúlik. Számos típusa ismert, azonban a pontos eredet, ok máig nem. Örökletes hajlam, környezeti tényezők állnak a hátterében.

Ekcéma tünetei:

 • vörös, barnás-vörös elváltozások a bőrön
 • viszketés, mely kínzó is lehet, a nyugodt alvást is zavarhatja
 • kicsi pattanásszerű képletek, melyekből váladék ürülhet és pörk képződhet rajta
 • megvastagodott, kirepedezett, hámló bőr
 • a vakarástól kisebesedett és érzékeny bőr

Bárhol kialakulhat a bőrünkön, de elsősorban kezeken, lábakon a hajlati régiókban (nyak, könyökhajlat, térdhajlat), arcon jelenik meg. Atópiás dermatitisben a szem környéke is érintett lehet. A vakarás következtében a bőr kivörösödik, duzzadtá válhat.
A viszketés időnként kínzó lehet. A vakarás csak pillanatnyilag enyhíti a viszketéses tüneteket, melyek azután sokkal intenzívebben jelentkeznek, további gyulladást provokálva. A vakarás következménye a bőr barrier rétegének károsodása, bakteriális (Staphylococcus , Streptococcus) fertőződése. A viszketés – vakarás ördögi kör. Az ekcéma kezelésének egyik alapköve e kör megszakítása és visszafordítása.

Ekcéma – tüneteket és panaszokat rontó tényezők

 • száraz bőr
 • hosszú, forró fürdő, tusolás
 • stressz
 • izzadás
 • gyors hőmérséklet változás
 • alacsony páratartalom
 • szappanok, detergensek gyakori használata
 • por, homok
 • dohányzás, dohányfüst
 • szennyezett levegő
 • bizonyos ételek, pl. tojás, tej, hal, szója, búza

Mikor érdemes orvoshoz fordulni az ekcéma esetén?

 • Ha a tünetek kellemetlenné, nem tolerálhatóvá válnak, illetve az alvás, vagy a napi rutin végzését zavarják.
 • ha a bőrtünetek érzékenyek, fájdalmasak
 • ha a legkisebb gyanuja is felmerül a bőrtünet felülfertőződésének
 • ha az otthoni praktikák már nem segítenek
 • A korai hatásos és hatékony kezeléssel a tünetek gyorsan visszahúzódnak.
 • Minél súlyosabbak a tünetek, annál nehezebb az ekcéma visszaszorítása, kontrollja.

Ekcéma okai

Az ekcéma kialakulásának pontos oka ismeretlen, de úgy tűnik, hogy a száraz, irritációra hajlamos bőr és az immunrendszer együttesen vesz részt a betegség létrejöttében. A stressz és egyéb érzelmi zavarok rontják a betegség kimenetelét, de nem okozói annak.
A legtöbb szakértő egyetért azzal, hogy az ekcémának genetikai alapja is van. Azokban a családokban, ahol az ekcémás megbetegedés jelen van, gyakrabban észlelünk ekcémás jellegű megbetegedést, mint azoknál a gyermekeknél, ahol a családi anamézis negatív.

Ekcéma szövődményei

Neurodermatitis

Az elhúzódó viszketés és folyamatos vakarás fokozhatja a viszketés intenzitását, mely esetleg neurodermatitis kialakulásához vezethet (lichen simplex chronicus). A neurodermatitis egy állapot, melyben az érintett bőrterület megvastagodik. A folt vörösebb, sötét színű, megvastagodott. Az állandó vakarás gyulladáshoz, hegek kialakulásához, illetve a bőr elszíneződéséhez vezet.

Bőrfertőzések

A vakarás hatására felbomlik a bőr barrier rétege, sebek alakulnak ki, melyeken keresztül akadálytalanul juthatnak be a kórokozók. Fertőzés (impetigo) jön létre, melyet leggyakrabban Staphylococcus törzsek okoznak.

Mit tehet Ön otthonában?

Leírja a jeleket és tüneteket, mikor jelentek meg, mennyi ideig tarottak. további segítség, ha azokat a tényezőket is le tudja írni, melyek rontották a tüneteket, pl: szappan, detergensek, izzadás, dohányzás, stress.

Írjon egy listát a szedett gyógyszerekről, beleértve a vitaminokat, gyógynövénykészítményeket, krémeket.

Ekcéma vizsgálata

Kérdések, melyek fel fognak merülni a rendelésen:

 • Mióta vannak tünetei?
 • Milyen gyakran jelentkeznek ezek a tünetek?
 • A tünetek folyamatosan jelen vannak, vagy időnként visszahúzódnak?
 • Ha van, mi az ami javít a tüneteken?
 • Ha van, mi az ami ront a tüneteken?
 • Van olyan tagja a családnak, akinek asthmája vagy egyéb allergiás jellegű megbetegedése van?
 • Milyen bőrápoló termékeket használ?

Ekcéma kezelése és gyógyszerei

Kortikoszteroid tartalmú krémek: Kifejezett gyulladás, tűrhetetlen viszketés esetén helyi kezelésként javasolt kortikoszteroid tartalmú készítmények használata. A gyulladáscsökkentő képességük alapján alacsony, közepesen erős, erős csoportokba oszthatjuk. Ezek használata csak rövid ideig, vagy intermittálóan javasolt.

Antibiotikum: amennyiben felmerül a bakteriális fertőzés lehetősége, gyógyszeres kezelés válhat szükségessé, hogy a fertőzés kovetkeztében tovább fokozódó gyulladást, viszketést visszaszoríthassuk.

Antihisztamin: a viszketés és egyéb ekcémás tünetek blokkolására kerül felírásra. Vannak olyan antihisztaminok, melyeknek enyhe altató jellegű hatása is van, melynek nagy segítségét vesszük éjszakai pihenést is befolyásoló viszketés kezelésében.
Szájon át szedhető kortikoszteroidok: Időnként a tünetek olyan súlyosak lehetnek, hogy szükséges szájon át szedhető kortikoszteroid adása. A kifejezett mellékhatások miatt ezen kezelések csak rövid ideig alkalmazandók.

Immunválaszt módosító gyógyszerek: ide tartozik (Elidel, Protopic), melyek a szteroidhoz hasonlóan jó hatásúak, de mellékhatása szerényebb. Egyéb mellékhatások miatt használatuk elsősorban akkor javasolt, amikor a többi kezelési lehetőség már nem segít, vagy a páciens nem tolerálja.

Fénytherápia: A fénytherápia során természetes vagy mesterséges fény hatását használjuk fel. A mesterséges fénytherápia során UVA vagy UVB fény, illetve az úgynevezett NBUVB (narrow-band UVB) használatos.
Habár nagyon hatásos a fénytherápia, hosszútávon itt is számolni kell mellékhatásokkal, mint a bőr korai öregedése és a bőrrákok fokozott kockázata.

A fenti kezeléseket a klinikai tünetek alapján kombinálni is lehet a legjobb therápiás hatás elérése érdekében az ekcéma ellen.

Otthonában a viszketés csillapítására és a gyulladás csökkentésére az alábbi “ön-kezelések” javasoltak:

 • A kiváltó tényező azonosítása és lehetséges kerülése – pl.: a gyors hőmérsékletváltozás, fokozott izzadás, stressz.
 • A bőr megfelelő zsírozása (az ekcéma kezelésének legfontosabb úgynevezett bázis therápiája). Már a zuhanyzás során javasolt pl.az olajos tusfürdők használata.
 • A vakarás elkerülése amikor csak lehet
 • Fokozott viszketés során nedves kötés javasolt a krémek mellé, melynek hűsítő és viszketéscsillapító hatása van.
 • A levegő páratartalmának a növelése. Különös figyelmet érdemel ez a pont télen a fűtési szezonban amikor a szoba levegője sokkal szárazabb.
 • Jó szellőző, könnyű, puha ruhák (elsősorban pamut) hordása javasolt. A durvább, esteleg szúró anyagok irritaljak a bőrt és az eczemas tünetek berobbantását okozhatják.
 • A körmök fokozott gondozása
Tejallergia

Tejallergia

tejallergia egy nem normális reakció az immunrednszer részéről a tejre és tejszármazékokra. A tehéntej allergia a leggyakrabban előforduló reakció, de a szakirodalomban leírtak már juh, kecske, bivalytej allergiát is. Néhány gyermek esetében akik a tehéntejre allergiásak voltak a szójatejre is mutattak allergiás reakciót.

Tovább olvasom
Korpa, korpás fejbőr

Korpa, korpás fejbőr

korpa, a hámreakcióval jelentkező bőrtünetek egyik formája. Leggyakrabban a fejbőrön jelenik meg. Habár a korpa nem fertőző és ritkán súyos jellegű, mégis esztétikai és ezen keresztül pszihés hatásai is vannak. Krónikus jellegű megbetegedés, melyet időnként nehéz kezelni.

Tovább olvasom
Vitiligo

Vitiligo

A bőrnek egy állapota, mely során a bőrben lévő melanin felszívódik. A melanin határozza meg a bőrünk. hajunk, szemünk színét. Minél több melanint tartalmaz a bőrünk, annál sötétebb tónusú. A vitiligo akkor jelentkezik, ha a melanint termelő sejtek meghalnak, vagy nem képesek többé a melanin előállítására. 

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

Miért érzékenyebb a bőrünk télen?

Miért érzékenyebb a bőrünk télen?

Bőrünk - mint legnagyobb érzékszervünk - reagál a hőmérsékleti és környezeti változásokra. A téli időszakban sokkal érzékenyebbé válik, olyan bőrállapotok, bőrbetegségek is megjelenhetnek, felerősödhetnek, amik máskor nem, vagy csak elhanyagolható mértékben mutatkoznak. Az ekcémás, rosaceás és seborrheás tünetek súlyosbodnak ilyenkor, főként a gyermekek és idősebbek esetében. Mi ennek az oka, mikor forduljunk orvoshoz, hogyan védhetjük bőrünk? Tovább olvasom
Biztonságos és tartós megoldás a körömgomba kezelésére

Biztonságos és tartós megoldás a körömgomba kezelésére

Az őszi-téli időszak, amikor többnyire zárt, olykor szűk cipőt hordunk, megnöveli a körömgomba előfordulását. A gomba kezelése nehéz feladat és gyakran vissza is fertőződhet a körömlemez. A helyi kezelés mellett a gyógyulás kérdéses,  éveken keresztül is elhúzódhat. A rendelőnkben is alkalmazott lézeres eljárás újabb hatékony terápiás lehetőség a gyógyszeres kezelés helyett.
Tovább olvasom
Miért fontos, és mi történik a személyes esztétikai konzultáción?

Miért fontos, és mi történik a személyes esztétikai konzultáción?

Miért fontos, hogy tervezett szépészeti beavatkozásainkat körültekintő esztétikai konzultáció előzze meg?

Az esztétikai orvoslás napról-napra fejlődik. Az új gépek és eljárások mellett a szakma folyamatosan az alapanyagok és hatóanyagok fejlesztésén dolgozik. Nem csoda, ha egyre nehezebb tájékozódni az újabbnál újabb kezelések között, és a sokszor egymásnak ellentmondó információk, vélemények sem segítenek. Sok idő, energia és pénz megspórolható, ha megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakemberekhez fordulunk. A hiteles információknak köszönhetően a konzultációk alkalmával a felmerülő kételyek, tévhitek magyarázatot kapnak, a félelmek eloszlanak.

Tovább olvasom