FbPixel

Pikkelysömör

 • Kategória: Kiütések, krónikus és akut bőrbetegségek, bőrtünetek Bőrgyógyászat
Pikkelysömör

A pikkelysömör egy általános bőrbetegség, mely a bőr sejtjeinek életciklusát befolyásolja. A betegség miatt a bőr sejtjei a normálisnál gyorsabban jutnak el a bőr legalsó rétegéből a legfelsőbb rétegébe, ezáltal formálva vastag pikkelyt, hámlást, viszkető, vörös bőrfelszínt.

A pikkelysömör egy krónikus betegség. Hullámzó lefolyást mutatnak. Tünetmentes és tünetes időszakok váltják egymást.

Bizonyos embereknek a pikkelysömör a tünetek enyhe mivolta miatt csak egy enyhe zavaró körülmény. Másoknak, akiknek a pikkelysömör ízületi érintettséggel is jár súlyos betegség. Nem lehet gyógyítani, de a kezelésére számos lehetőség adódik.

Pikkelysömör tünetei

 • vörös plakkok ezüstös hámlással
 • száraz, töredezett bőr, mely időnként vérzik
 • viszketés, égő jellegű fájdalom
 • megvastagodott, pontozozz, töredezett köröm
 • gyulladt, duzzadt merev ízületek
 • A pikkelysömörben a plakkok pár darabtól az egész testet összefüggően borító tünetekig észlelhetők.

A pikkelysömörnek több típusa létezik:

Plakkos pikkelysömör. A leggyakoribb forma, melyben vörös, ezüstösen hámló, száraz, kiemelkedő plakkok vannak. A tünetek viszketnek, vagy égő jellegű fájdalommal járnak, mely bárhol a testen megjelenhetnek, beleértve a nemi szervet és a szájüreget is. A plakkok vérezhetnek is.

Köröm. A pikkelysömör a kéz és lábujj körmeit érintheti. A körömlemezen tűszerű pontok, normálistól eltérő növekedés, színbeni eltérés jellemzi. A pikkelysömörös köröm gyakran el is válik a körömágytól.

Hajas fejbőr. A pikkelysömör érintheti a hajas fejbőrt is. Vörös, hámló, viszkető plakkok.

Guttalt pikkelysömör. Általában a 30 évnél fiatalabb pácienseket érint. Leggyakrabban bakteriális provokáló tényező áll a háttérben. A klinikai tünetek a test szerte szóródó, hasonló nagyságú, vörös, hámló plakkok. Nem olyanok , mint a plakkos pikkelysömörnél. A tünetek önmaguktól is elmúlhatnak, de ismétlődhetnek.

Inverz pikkelysömör. A hónaljban, ízületi hajlatokban, emlők alatti bőrredőben jelentkező vörös, gyulladt, porózus bőrtünet. Túlsúlyos pácienseknél gyakrabban fordul elő. Az izzadás és súrlódás provokálja a tüneteket.

Pustulosusos pikkelysömör. Nem gyakori forma. Előfordulhat a tenyereken, talpakon, de test szerte szóródó formája is ismert. Nagyon gyorsan tud kialakulni. Szinte órákkal a vörös plakkok kialakulása után már megjelenhetnek a gennyel teli pattanásszerű elváltozások. Ezek gyorsan leszáradhatnak, de újak jelentkezhetnek. Láz, hidegrázás, súlyos viszketés, kimerültség kísérő tünetei lehetnek.

Erythrodermás pikkelysömör. A legritkábbban előforduló formája a pikkelysömörnek. A test egésze vörös, hámló, száraz plakkokkal van borítva. Intenzív napozás, kortikoszteroidok, gyógyszerek provokálhatják megjelenését.

Izületi gyulladással járó pikkelysömör. A bőrtüneteken kívül, körömeltérések és gyulladt, fájdalmas izületi gyulladással járó panaszok jelentkeznek ebben a formában. A pikkelysömör bármelyik izületet érintheti, izületi merevedést, és előrehaladó izületi károsodást, állandó deformitáshoz vezetve.

A pikkelysömör okai

Nem teljesen ismert betegség. Feltételezzük, hogy az immunrendszer környezettel szemben mutatott kóros reakciója, genetikai fogékonysággal a háttérben. Kulcs szerepet tulajdonítanak egy immunrendszer egyik sejtjének a T lymphocytanak.
A túlzott működésű T sejt más immunrendszeri folyamatokat is serkent. Ennek hatására a pikkelysömörös bőrtünet körül értágulat alakul ki, valamint egyéb fehérvérsejtek áramolnak a bőr legfelsőbb rétegébe. A folyamat végeredményképp az új sejtek pár nap alatt jutnak el a bőr legfelsőbb rétegébe, a több hetes érési folyamat helyett. Az elhalt hámsejtek és fehérvérsejtek nem tudnak elég gyorsan lelökődni a hám felszínéről, vaskos korpát alkotva a bőrön. Ez a folyamat mindaddig tarthat, amíg valamilyen kezeléssel nem szakítjuk meg ezt a ciklust.

Pikkelysömört provokáló tényezők
 • fertőzés
 • a bőr sérülése
 • stressz
 • hideg időjárás
 • dohányzás
 • fokozott alkoholfogyasztás
 • bizonyos gyógyszerek: litium (pszichiátriai gyógyszer), beta blokkolók (vérnyomáscsökkentők), malaria ellenes szerek, jód

Rizikó tényezők

Bárkiben kialakulhat a pikkelysömör, de az alábbi tényezők fokozhatják a betegség kialakulásának a kockázatát.

Családi halmozódás. Talán a legerősebb tényezők egyike a családban már előforduló pikkelysömör. A pikkelysömörös megbetegedésben szenvedő páciensek 40%-ánál áll fenn ez a faktor.

Vírusos és bakteriális fertőzés. HIV fertőzött pácienseknél gyakrabban lép fel pikkelysömörös megbetegedés. Gyakori bakteriális fertőzés, ill. góc szintén provokáló tényező lehet.

Stressz. A stressz gátolja az immunrendszer normális működését, ezáltal növeli a pikkelysömör megjelenésének a kockázatát.

Túlsúly. Ez esetben elsősorban az inverz pikkelysömör megjelenésének a kockázata növekszik.

Dohányzás. Nem csak növeli a pikkelysömör kialakulásának kockázatát, de a tünetek súlyosságát is befolyásolja.

A pikkelysömör szövődményei

A viszkető bőrtünetek intenzív vakarása a plakkok megvastagodásához és bakteriális felülfertőződéshez vezethet

A súlyos pustulosusos pikkelysömörben folyadék és az ionháztartás egyensúlyának a felbomlása jelent fokozott kockázatot

 • Izületi gyulladások
 • Önbizalomhiány
 • Depresszió
 • Stressz
 • Feszültség
 • Szociális elszigetelődés

A pikkelysömör kivizsgálása és diagnózisa

Fizikális vizsgálat, családi anamnézis. A fizikális vizsgálat során megvizsgáljuk a bőrét, körmeit, hajas fejbőrét. Részletesen felderítjük a leheteséges anamnesztikus adatokat.

Bőrbiopszia. A biopszia során egy kis darabka bőrt metszünk ki, melyet szövettani vizsgálatra küldünk tovább.

A pikkelysömör kezelése

Pikkelysömörben a kezelésnek 2 főbb célja van:

 • A fokozott érési ciklus megszakítása, ezáltal a gyulladásos plakkok kialakulásának a kockázata csökken.
 • A hámlás eltávolítása, pikkelyek feloldása.

Helyi kezelés

A helyileg alkalmazandó krémek enyhe és közepesen súlyos esetekben javasoltak.

Kortikoszteroid. Erőteljes gyulladáscsökkentő hatású készítmény. Lassítja a sejtek életciklusát, gátolja az immunrendszert. Hatását tekintve enyhétől a nagyon erős kortikoszteroidok ismertek. Az alacsony potenciálú krémeket az érzékeny területekre javasolunk. Egyéb helyeken az erősebb, potensebb krémek javasoltak. A hosszútávú steroid kezelésnek mellékhatásai lehetek: bőr elvékonyodik, valamint rezisztencia is kialakulhat.

Vitamin D analógok. A D vitamin származéka, mely a sejtek növekedését gátolja.

Helyi retinoidok. Általában aknés bőrbetegségben, fénykárosodott bőrön használjuk. A tazaroten kifejezetten pikkelysömörös megbetegedésekre lett kifejlesztve. Normlizálja a DNS aktivitását, és csökkenti a gyulladást.

Calcineurin inhibitorok. Jelenleg a tacrolimus, és a pimecrolimus ismert.

Kátrány. Ez a kezelés talán a legősibb kezelése a pikkelysömörnek. Hajat ne mosson.

Fénytherápia:

Napfény. Ultraibolya sugárzás a fénynek egy hullámhossza, melyet az emberi szem nem ézékel. A fény hatására a bőrben lévő T-sejtek visszahúzódnak a mélyebb rétegekbe. Lassul a hámsejtek életciklusa, csökken a gyulladás és a hámlás mértéke. A napi kis mennyiségű napfény javíthat a pikkelysömör tünetein, de intenzív napozás hatására romolhatnak a tünetek.

UVB fényterápia. A széles hullámhosszú UVB (broadband UVB) csökkentheti a gyulladást, ezáltal javítva a tüneteket.

Szűk spektrumú UVB (nbUVB). A pikkelysömör kezelésének egy újabb lehetősége, mely hatásosabb az előbb leírt broadband UVB fényterápiánál. Heti 2-3 kezelés elegendő a tünetek jelentős mértékű regressziójához.

Fotokemoterápia (PUVA). A fotokemoterápia során a fénykezelés (UVA) előtt 2 órával egy fényérzékenyítő gyógyszert kell bevenni. Az UVA a bőr mélyebb rétegeibe jut el, mint az UVB fény. PUVA kezelést 2-3 alkalommal kell végezni előre megbeszélt időtartamig.

Excimer lézer. Az UVB fény egy kontrollált fénynyalábja jut az érintett bőrterületre. Az egészséges bőr nem károsodik. Az excimer lézer technika rövidebb és ritkább kezelési ciklusokat igényel.

Szájon át szedhető gyógyszerek pikkelysömör kezelésére:

Retinoidok. Ez egy A vitamin származék, mely csökkenti a bőrsejtek termelődését ha a pikkelysömör egyéb más kezelésekre nem reagál. A mellékhatások a bőr kiszáradása, viszketés, hajhullás. Teratogén, azaz magzatkárosító hatású. Nők esetében nem vállalhatnak terhességet a gyógyszer elhagyását követő 3 évben.

Methotrexát. A sejtek termelődésének a sebességét befolyásolja, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A pikkelysömör okoza izületi gyulladást is mérsékli. Hosszútávú szedés során májkárosodás léphet fel, illetve a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék termelődése csökken.

Cyclosporin. Az immunrendszer aktivitását gátolja. Elsősorban a vesére és a vérnyomásra van hatással.

Hydroxyurea. Nem annyira hatásos, mint a methotrexat, vagy a cyclosporine, de az előzőekkel összehasonlítva, ez a kezelés kombinálható a fényterápiával.

Biológiai kezelés. Számos gyógyszer áll rendelkezésre. A biológiai kezelés akkor javasolt, ha a korábban felsorolt kezelési lehetőségek nem hoztak megfelelő javulást. Ezeket a gyógyszereket vénásan, vagy izomba, vagy a bőr alá kell beadni. A biológiai terápia során bizonyos molekulákat, vagy azok receptorait blokkoljuk, ezáltal blokkolva az immunrendszer aktivitását.

Életvitel

Napi fürdés. A fürdés segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és nyugtathatja az irritált, gyulladt bőrt. A fürdővízbe olajokat, vagy Holt-tengeri sót érdemes rakni. Kerülni kell a túl forró vizetl

Zsírozás. A fürdés után érdemes azonnal zsíros krémmel a testet bekenni.

A gyulladt bőrterületek dunsztolása. A helyileg alkalmazandó krémmel be kell kenni az elváltozást, majd egy műanyag foliával hermetikusan letakarni. Ekkor a bőr pórusai jobban kitágulnak és a krémek a mélyebb rétegekbe is eljuthatnak.

A napozás. Meghatározott mennyiségű napfény szignifikánsan tudja a bőrtüneteket javítani.

Amennyiben lehet, kerülni kell minden olyan tényezőt, mely ronthat a tüneteken. Ferőzések, a bőr sérülése, stressz, dohányzás, alkohol, intenzív napsütés provokálhatja a pikkelysömört.

Legfrissebb cikkek

Tejallergia

Tejallergia

tejallergia egy nem normális reakció az immunrednszer részéről a tejre és tejszármazékokra. A tehéntej allergia a leggyakrabban előforduló reakció, de a szakirodalomban leírtak már juh, kecske, bivalytej allergiát is. Néhány gyermek esetében akik a tehéntejre allergiásak voltak a szójatejre is mutattak allergiás reakciót.

Tovább olvasom
Korpa, korpás fejbőr

Korpa, korpás fejbőr

korpa, a hámreakcióval jelentkező bőrtünetek egyik formája. Leggyakrabban a fejbőrön jelenik meg. Habár a korpa nem fertőző és ritkán súyos jellegű, mégis esztétikai és ezen keresztül pszihés hatásai is vannak. Krónikus jellegű megbetegedés, melyet időnként nehéz kezelni.

Tovább olvasom
Vitiligo

Vitiligo

A bőrnek egy állapota, mely során a bőrben lévő melanin felszívódik. A melanin határozza meg a bőrünk. hajunk, szemünk színét. Minél több melanint tartalmaz a bőrünk, annál sötétebb tónusú. A vitiligo akkor jelentkezik, ha a melanint termelő sejtek meghalnak, vagy nem képesek többé a melanin előállítására. 

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

Az EXION™ 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék innovatív technológiája áttörést jelent az arc- és testkezelésében. Hogy a kezelések hatása minél látványosabb legyen és minél hosszabban tartson, a pácienseken is múlik. 

Tovább olvasom
EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

Az EXION 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék a legfejlettebb bőrkezeléseket nyújtja. Az EXION sokoldalú technológiája egyedi energia kombinációkat használ, hogy javítsa a bőr szerkezetét, fokozza feszességét és visszaállítsa egészségét az arcon, a testen és az intim területeken egyaránt. Az EXION FACE kezelés az első tűmentes technológia a szervezet hialuronsav termelésének fokozására! 

Tovább olvasom
EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

Az EXION 4-in-1 készülék jobb eredményekkel, gyorsabb eljárásokkal, kevesebb fájdalommal és rövidebb gyógyulási idővel forradalmasítja a bőrfiatalító esztétikai orvoslást. Az EXION FRACTIONAL RF áttörést jelentő mikrotűs kezelés egyszeri áthaladással, kevesebb fájdalommal ér el hatásosabb eredményt!

Tovább olvasom