FbPixel

Maszkviselés és bőrproblémák

  • Kategória: Blog
Maszkviselés és bőrproblémák

Több tudományos cikk született arról, hogyan reagál a többórás maszkviselésre a bőr. Az eredmény egyértelmű. Az időfaktor rendkívül lényeges: minél hosszabb ideig van rajtunk a maszk, annál nagyobb az esélye a nem kívánt bőrelváltozásoknak.

A maszk alatt ugyanis:

  • a bőrfelszín nedvesebb és melegebb
  • a faggyútermelés fokozott, zsírosodik a bőr
  • a pórusok elzáródnak
  • a bőr pH-értéke növekszik
  • a dörzsölés mechanikusan irritálhatja a hámot.

A zárt és nyirkos, meleg környezetben, az eltömődött pórusokban a kórokozók is könnyebben szaporodnak, így a nem kellően szellőző bőrfelület könnyen begyulladhat.

Az acne csoport: mitesszerek, gyulladt pattanások

Bárkit érinthet a probléma, nem csak azokat, akik egyébként is hajlamosak a gyulladt, aknés bőrre, bár ők különösképpen veszélyeztetettek. Az egészségügyi dolgozók, akik a pandémia előtt is rendszeresen maszkot viseltek „maskne”-nak nevezték el azokat a gyulladt, pattanásszerű képleteket, melyeket az arc alsó részén, főleg az orr és a száj körül a befülledt bőrön tapasztaltak. A kialakulásban a legfőbb szerepet a szőrtüszőnyílások elzáródása játssza. A maszk felfekvő részeinek direkt nyomó hatása (pl. az orron), valamint a maszk alatt fokozódó faggyútermelés, nyirkosság hatására a pórusok eltömődnek, könnyebben felülfertőződnek, és így az acnera jellemző mitesszerek és gyulladt pattanások jelennek meg.

Ekcémára hajlamos bőr

Ha szárazabb, ekcémára hajlamos, érzékeny a bőrünk, a maszktól fokozódhatnak a tünetek, hiszen a tartós nyirkosság a legtöbb ekcéma fajtára kedvezőtlenül hat, az eleve meggyengült bőrbarriert tovább irritálja. Ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy épp a maszkviselés miatt alakul ki az ekcéma, ami korábban nem volt jellemző a páciensre. Itt elsősorban allergiás eredetű kontakt ekcémára kell gondolnunk: a maszk szövete, fém alkotórésze tartalmazhat olyan anyagokat, amire érzékennyé, allergiássá válik a bőr. Hasonlóképpen jelentkezhet irritatív ekcéma is, ami alapvetően a tartós dörzsölődés miatti kipirosodást, irritációt, bőrérzékenységet jelenti.  Az ún. seborrheás ekcémát a maszk viselése szintén kifejezetten súlyosbíthatja. Sokak által ismert krónikus problémáról van szó. Ebben az esetben az ekcémás bőrgyulladást az alkatilag fokozott faggyútermelés okozza. A sok faggyú, azaz a zsírosodásra hajlamos bőr, haj a normál bőrflóránkban is jelen lévő gombák túlzott elszaporodásának kedvez. A gombák pedig nagyobb mennyiségben olyan anyagokat választanak el, amelyek irritálják, begyullasztják a bőrfelszínt. A maszk alatt a nyirkos, zsírosabbá váló bőr még inkább kedvez a gomba szaporodásnak, így a jellegzetes zsíros, korpával borított vörös foltok kiterjedtebbek vagy vörösebbek lehetnek, a viszketés felerősödhet.

Rozácea

A rozácea egy sokakat érintő gyulladásos folyamat az arcbőrön, melynek kialakulásában meglévő genetikai hajlam mellett számos tényező szerepet játszik. A maszk direkt irritáló hatása, a tartós fülledt meleg, a maszk alatt megváltozó bőrflóra mind-mind hozzájárulhat a típusos gyulladt, pattanásszerű tünetek fellángolásához. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha azt tapasztaljuk, hogy a rozáceás tünet felerősödött, hiszen minél hamarabb kérünk segítséget, annál gyorsabban enyhül a panasz, és annál kevésbé látványos a probléma az arcunkon.

Szájzug berepedés

Sokan azt gondolják, „kiszáradt a szám”, „kifújta a szél”, ajakápolóval kenik a berepedezett szájzugot, pedig valójában egy gombás fertőzés lehet a panasz okozója, amire célzott kezelés szükséges. A maszk alatt a párás környezetben sajnos ez a tünet is gyakori, s bár egyszerűen orvosolható a probléma, szükség van gomba ellenes krémre.

Herpesz

A sokak életét megkeserítő vírusos megbetegedés kínzó, fájdalmas bőrtünettel jár, a viszkető, égő érzés, a hólyagcsák, pörkök, sebek legtöbbször az ajak és az orr területén jelennek meg. Akik régóta küzdenek a betegséggel, jól tudják, hogy a stressz hatására a herpesz megjelenhet, kifejezetten rosszabbodhatnak a tünetek. A maszkviselés pedig sajnos meggátolja a szellőzést, ami gyorsíthatná a gyógyulást, így az nehezebb, elhúzódóbb lehet a megszokottnál. Forduljon orvoshoz, ha a szokásos kezelések nem válnak be, és a herpesz nem javul a 4.-5. napon sem!

Mit tehetünk a maszkviselés által okozott kellemetlen tünetek megelőzéséért és a tünetek enyhítéséért?

  • Naponta egyszer mossuk ki a szövetmaszkot, az eldobható maszkokat rendszeresen, lehetőleg minimum naponta cseréljük!
  • Lehetőleg ne nyomkodjuk, dörzsöljük, mozgassuk, húzgáljuk a maszkot az arcunkon. Ez higiénés szempontból sem javasolt, és a bőr mechanikus sérülékenységét is fokozza. Igyekezzünk jól illeszkedő, nem fel-le csúszkáló maszkot választani, ami megfelelően elfedi az arcunkat és nem igényel állandó igazgatást.

Mind a megelőzésben, mind az esetlegesen megjelenő bőrtünetek kezelésében az egyik legfontosabb teendő a bőr rendszeres, szakszerű tisztán tartása, nyugtatása, bőrtípushoz illesztett hidratálása. Az arcunkon kerüljük, a szárító, irritáló hatású alkoholos készítményeket, használjunk rendszeresen ellenőrzött minőségű arctisztítót, mint pl. az orvosi kozmetikumok, melyeket rendelőnkben is beszerezhet. A nyugtató, nem zsíros/olajos, kimondottan acnes bőrre való arclemosók, arctisztítók, arcápolók segíthetnek a pórusok elzáródásának megelőzésében és így a leggyakoribb bőrproblémák elkerülésében, illetve kezelésében. Kérjen díjmentes tanácsadást kozmetikusainktól! Ha pedig tünetei kifejezetté válnak, otthoni ápolással nem múlnak, mielőbb kérjen bőrgyógyászati segítséget!

Legfrissebb cikkek

Legfrissebb cikkek

Blog kategória

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

Az EXION™ 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék innovatív technológiája áttörést jelent az arc- és testkezelésében. Hogy a kezelések hatása minél látványosabb legyen és minél hosszabban tartson, a pácienseken is múlik. 

Tovább olvasom
 „A manapság divatos orvos-beteg közhelyeket elkerülve én a nagyszülői örökség továbbvitelére törekszem” – dr. Vadász Márk

 „A manapság divatos orvos-beteg közhelyeket elkerülve én a nagyszülői örökség továbbvitelére törekszem” – dr. Vadász Márk

Dr. Vadász Márk számára az orvoslás nagyszülői örökség. A család nem ritkán a vasárnapi ebéd mellett is szakmázott, így szinte magától értetődő volt a pályaválasztás. Sebész, belgyógyász felmenőkkel mégis a bőrgyógyászat mellett döntött. Hogy miért? Beszélgetésünkből többek között ez is kiderül, mint ahogy arról is mesél, hogyan gondolkodik az orvos-beteg kapcsolatról, milyen szakmai kihívások motiválják, mit tart az esztétikai kezelések egyik legnagyobb kihívásának és mit gondol az internetes öndiagnózisok hatékonyságáról.

Tovább olvasom
Hogyan őrizhető meg a bőr természetes szépsége - Korosztályok és kezelések

Hogyan őrizhető meg a bőr természetes szépsége - Korosztályok és kezelések

Dr. Vadász Márk bőrgyógyász szakorvosunkkal arról beszélgettünk, hogyan változik a bőr az idő előrehaladtával, hogyan őrizhetjük meg bőrünk egészséges szépségét, mit tehetünk a bőröregedés jeleinek enyhítésére 20, 30, 40 vagy akár 50 éves korunk felett.

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

Az EXION™ 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék innovatív technológiája áttörést jelent az arc- és testkezelésében. Hogy a kezelések hatása minél látványosabb legyen és minél hosszabban tartson, a pácienseken is múlik. 

Tovább olvasom
EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

Az EXION 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék a legfejlettebb bőrkezeléseket nyújtja. Az EXION sokoldalú technológiája egyedi energia kombinációkat használ, hogy javítsa a bőr szerkezetét, fokozza feszességét és visszaállítsa egészségét az arcon, a testen és az intim területeken egyaránt. Az EXION FACE kezelés az első tűmentes technológia a szervezet hialuronsav termelésének fokozására! 

Tovább olvasom
EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

Az EXION 4-in-1 készülék jobb eredményekkel, gyorsabb eljárásokkal, kevesebb fájdalommal és rövidebb gyógyulási idővel forradalmasítja a bőrfiatalító esztétikai orvoslást. Az EXION FRACTIONAL RF áttörést jelentő mikrotűs kezelés egyszeri áthaladással, kevesebb fájdalommal ér el hatásosabb eredményt!

Tovább olvasom