FbPixel

Interjú Dr. Jókai Hajnalkával

  • Kategória: Blog
Interjú Dr. Jókai Hajnalkával

Amikor orvoshoz kell mennünk, mindig ott van bennük az a furcsa nyugtalanság, még akkor is, amikor általános éves szűrésről van szó. A következő sorokban Dr. Jókai Hajnalkáról tudhatunk meg kicsit többet, aki bőrgyógyászként 2018 nyarán kezdett dolgozni rendelőnkben, viszont a szakmában már több éve praktizál.

 

Mióta dolgozik ezen a pályán?

2010-ben végeztem az egyetemen, és gyakorlatilag már az utolsó egy-két évben is rendszeresen jártam be a Bőrklinikára, ahol kutató munkát végeztem, illetve részt vettem professzori viziteken és a IV. éves orvostanhallgatók bőrgyógyászat oktatásában. Az egyetem után a klinikán 3 évig Phd hallgató voltam, majd 2013-ban bekapcsolódtam a rezidensképzésbe, és ezzel párhuzamosan megszereztem a Phd fokozatot. A bőrgyógyászat szakvizsgát 2017 decemberében tettem le. Tehát ha valóban a kezdetektől számolunk, a bőrgyógyászat több mint 10 éve mindennapos része az életemnek.

 
 
 

Miért pont a bőrgyógyászatra esett a választása? Mit szeret benne a legjobban?

Az egyetem 4. évének második felében hallgattam  bőrgyógyászatot, és szinte az első alkalmak után eldőlt, hogy ez az a terület, amit én kerestem. A gyakorlatokon lenyűgözött a szakterület szerteágazósága, összetettsége, ami egyszerre a szépsége és nehézsége is. Szerettem, hogy itt a betegségek közvetlenül feltárulnak a szemünk előtt…természetesen itt is használunk rengeteg diagnosztikai módszert, de ugyanakkor egyedülálló a mérték, amellyel támaszkodnunk kell a látott klinikai képre. Ugyanilyen látványos viszont számos esetben nem csak a betegség, hanem a javulás is. Mivel a bőrünk eltérései könnyen észrevehetők a környezetünk által, így érthető, hogy a bőrbetegségben szenvedők nagy százalékát az ebből fakadó pszichés teher is kínozza, szégyellik betegségüket. Rengeteg empátiára van szükségük, az orvosi rendelőben is. Felemelő érzés végigkísérni akár egyszerűbb, akár bonyolultabb eseteknél a testi és lelki javulást, gyógyulást.

 

Miért tartja fontosnak a fejlődést? 

A fejlődés, azt hiszem, minden téren elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember mind a saját, mind a környezete által támasztott elvárásoknak képes legyen megfelelni. Az orvostudományokat illetően is folyamatos fejlődésnek vagyunk szemtanúi, egyre több betegséget ismerünk meg és azok kialakulásának pontos molekuláris mechanizmusait, ezáltal a diagnosztikai és a kezelési lehetőségek is egyre bővülnek. Emellett a bőrgyógyászatnak sok különböző területe létezik. Ami nálam talán a következő lépés kellene hogy legyen, az egyes kozmetológiai beavatkozások még alaposabb gyakorlati elsajátítása, mint pl.  a lézeres kezelések, amik számtalan téren képesek segíteni a munkánkat, és nem csupán kozmetológiai problémáknál kínálhatnak  megoldást.

 

Mivel fordulnak Önhöz a legtöbben?

Általában sokféle bőrtünettel keresik fel a rendelőt a páciensek, a nemi úton terjedő fertőzésektől kezdve, az anyajegyszűrésen át, olykor egészen a ritkább kórképekig. Meglehetősen gyakori probléma az acne, az ekzema, a csalánkiütés, a rosacea, a vírusos szemölcs, a körömgomba, és még sorolhatnánk. Ahogy említettem, pontosan ez a sokszínűség teszi változatossá, egyedivé a bőrgyógyászatot. Minden eset más és más, és az úgymond “legegyszerűbb” esetek is sokszor egyéntől függő megközelítést, személyre szabott megoldásokat követelnek. Az önkéntes anyajegyszűréseknek egyébként mindig külön örülünk, mert azt mutatja, hogy nem hiábavaló az igyekezet, amivel manapság a lehető legtöbb fórumon igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét a bőrdaganatok jelentőségére.

 
 

Hogyan lehet a bőrgyógyászatban az ide érkezők “fehér-köpeny” szindrómáját csillapítani/megnyugtatni/kordában tartani? 

Gyakori jelenet ezzel kapcsolatban, ahogy a bőrgyógyászati rendelőben az orvos teljes természetességgel kéri a betegtől, hogy “vetkőzzön, mutassa a tüneteit…”, mire sok esetben némi habozás, enyhe zavar az első válasz…természetesen attól függően, hogy épp mely testtájékon van az elváltozás, és az milyen jellegű. Nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg erről, és újra meg újra biztosítsuk a pácienseket (legfőképpen az érzékeny alkatúakat) arról, hogy számunkra a mezítelen test, a betegek által “legcsúnyábbnak” titulált bőrtünet is teljesen természetes, nem kell zavarban lenniük, szégyenkezniük. Ahogy említettem, mivel a bőrünk gyakorlatilag a leglátványosabb szervünk, a rajta észlelt eltérések, tünetek különös, sajátos szorongást képesek kiváltani. Pontosan ezért a bőrgyógyász feladata az én szememben nem csupán abból áll, hogy diagnózist mondjon, betegséget kezeljen, hanem hogy mindemellett egy olyan személyre szabott, támogató légkört biztosítson, ami az elfogadás és a gyógyulás útján lelkileg is segítheti a pácienst.

 

Van-e valami meghatározó kedves emlék, ami a mai napig jó érzéssel tölti el? 

Kedves, jóleső élmények szerencsére időről időre beköszöntenek. Valójában minden egyes eset, amikor javulást, gyógyulást és elégedettséget látok, azonnal egy pozitív, jó emlékké válik. És akkor persze vannak olyan helyzetek, amik valamiért igazán emlékezetesek maradnak. Ha csak egy ilyet kellene említenem, akkor egy fiatal fiú esetét mondanám, amire mindig emlékezni fogok. Ügyeletes orvos voltam néhány éve, amikor hétvégén hajnalban egy gyenge, lázas fiatalember érkezett beutalóval. Több helyen járt a megelőző héten magas láz, torokfájás miatt, végül az alsó végtagokon megjelenő, panaszt nem okozó bőrtünetek miatt irányították bőrgyógyászhoz. A tünetek diszkrétek voltak, nem igazán jellegzetesek. A nem szűnő magas láz, és a vizsgálatakor felűnő tarkómerevség miatt neurológiára irányítottam, ahol egy nagyon előrehaladott agyhártya gyulladást állapítottak meg. Ott is tartották a kórházban, és azonnal megkezdték a kezelését, teljesen felépült. A bőrtünet valójában a fertőzés elhatalmasodásának, egy szeptikus állapot kialakulásának jelzője volt. Ez az eset azért is kedves számomra, mert mindig figyelmeztet arra, hogy sosem szabad “csak a bőrt” néznünk, mindig próbálnunk kell a szervezet és az egyén egészében gondolkodni. Az érzés pedig, hogy hozzájárulhattam a fiú felépüléséhez, a mai napig őszinte örömmel tölt el.

 

Milyen jó tanácsot adna jövő bőrgyógyászainak?

A tanácsom talán az lenne, hogy próbálják megőrizni a kíváncsiságukat, a segítő szándékot és a kezdeti lelkesedést. Tekintsenek minden esetre új kihívásként, érdeklődéssel, sok-sok türelemmel.
 
 

Mit tanácsolna a pácienseknek? Milyen jó tanáccsal látná el őket, amire mindenképp felhívná a figyelmüket

A betegeknek azt tanácsolnám, hogy ne habozzanak segítséget kérni, és figyeljenek oda magukra. Igaz ez mindenre, de legfőképpen fontos a bőrdaganatok szempontjából. Ott tudnak ugyanis a legnagyobbat hibázni a figyelmetlenséggel vagy épp megmenteni saját vagy szerettük életét kellő éberséggel. Utóbbira az egyik legmeghatóbb emlékem egy hölgy, aki a férjét kísérte rendszeresen  hozzánk. Egy alkalommal megemlítette, hogy szeretné megmutatni a lányát, mert szerinte van rajta egy anyajegy, ami nincs rendben. Az anyajegyet levettük, szövettanilag egy kezdődő melanoma volt. Bár rosszindulatú volt a daganat, olyan kezdeti stádiumban került kivételre, hogy a fiatal hölgy tökéletesen meggyógyult a műtét által. Vagyis egész konkrétan az édesanya megmentette a lánya életét az odafigyelésével és azzal, hogy mert tanácsot, segítséget kérni. Nem egy esetben voltam sajnos fültanúja viszont olyan párbeszédnek is, ahol 20-30 éves áttétes melanomás betegek halála után arról meséltek a hozzátartozók, hogy kezdetben, mikor kiderült a melanoma mint rosszindulatú bőrdaganat diagnózisa, valahogy nem vették komolyan, el sem tudták képzelni, hogy ekkora tragédia lehet belőle. Pedig így  van. A bőrünk élő, működő szervünk, az itt kialakult daganatok egy része képes áttétet képezni, és képes huszonéves fiatalok halálát okozni. És közben ha időben látjuk, ha időben eltávolítjuk, akkor mindez megelőzhető. Szóval azt tanácsolnám mindenkinek, hogy figyeljék a bőrüket, figyeljék a szeretteiket, hallják meg és fogadják be azt a számtalan segítő szándékú információt, amit a legkülönbözőbb fórumokon próbálunk eljuttatni a lakossághoz. Óvják a bőrüket magas faktorszámú napvédő krémmel, járjanak évente legalább egyszer szűrésre, és ha bármi új, változó, növekvő, sötétedő képletet észlelnek, keressenek fel mihamarabb egy bőrgyógyászati rendelőt.

Legfrissebb cikkek

Blog kategória

HPV fertőzésről és megelőzésről

HPV fertőzésről és megelőzésről

Korunk egyik leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozója a HPV. Tévedés azonban azt hinni, hogy csak intim együttlétek alkalmával kapható el a vírust! Kezelése, gyógymódja nem ismert, a leghatékonyabb védelmet jelenleg a tizenéves kortól adható oltás jelenti.

Tovább olvasom
Kollagén – a kortalanság kulcsa?

Kollagén – a kortalanság kulcsa?

Bőrünk rugalmasságáért, ellenállóképességéért és ízületeink egészségéért a kötőszövetben található kollagén is felel. Ha az örök fiatalságra nem is garancia, egészséges szépségünket és mozgékonyságunkat nagyrészt ennek a csodálatos fehérjének köszönhetjük. Bár idővel csökken szervezetünk természetes kollagénszintje, van rá mód, hogy lassítsuk a folyamatot és utántöltsük készleteinket.

Tovább olvasom
De jól nézel ki! …a korodhoz képest – A megfelelő időzítés kulcsfontosságú

De jól nézel ki! …a korodhoz képest – A megfelelő időzítés kulcsfontosságú

Valós életkorunk és bőrünk életkora gyakran nagy különbséget mutat. Hogy minél inkább elodázzuk bőrünk öregedését, jól időzített kezelésekre van szükség. Minden évszakban, sőt, minden hónapban vannak eljárások, amik éppen időszerűek, de ha lemaradunk, várhatunk egy újabb évet. Milyen kezeléseket ideális februárban elkezdeni?

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

Áprilisban minden Teoxane terméket 10 % kedvezménnyel vásárolhat meg rendelőnkben!

Áprilisban minden Teoxane terméket 10 % kedvezménnyel vásárolhat meg rendelőnkben!

Adja le előre leadja rendelését, s munkatársaink készséggel összekészítik Önnek csomagját.

Tovább olvasom
ClinicCare professzionális kozmetikumok

ClinicCare professzionális kozmetikumok

A téli hideg különösen próbára teszi az arc finom bőrét, a szem és a száj környéke pedig kifejezetten érzékennyé válhat. Jól esnek a forró fürdők, de a bőrnek komoly próbatételt jelentenek, hiszen nagyon kiszárítják azt. Intenzívebb és célzottabb bőrápolásra van tehát szükség!

Tovább olvasom
Skin booster kezelés

Skin booster kezelés

A Skin booster kezelés a mezoterápiás eljárások közé tartozó anti-aging, vagyis bőrfiatalító kezelés, mely során a bőr mélyebb rétegeiben visszapótoljuk az évek során elveszett hialuronsavat, így javítva a bőr minőségét, vízmegkötő képességét, rugalmasságát, hidratáltságát.

Tovább olvasom