FbPixel

Hialuronsav – A szuper-hatóanyag

 • Kategória: Blog
Hialuronsav – A szuper-hatóanyag

Hidratáltó szupererő

A hialuronsavat (HA) gyakran – hibásan – anti-aging hatóanyagként emlegetik, pedig nem a ráncok kialakulásának lassításában, a bőr öregedési folyamatinak legyőzésében rejlik ereje. A félreértés jelentős vízmegkötő képességéből származhat. A hialuronsav ugyanis képes saját súlyához képest akár ezerszeres mennyiségű vizet is megkötni a bőr kötőszöveteiben, aminek hatására a kisebb ráncok kisimulnak, az arcbőr élettelivé és egészségesen ragyogóvá válik.

 Az emberi szervezetben természetes formában jelenlévő hialuronsav mennyisége a korral csökken, de pótlására számtalan megoldás létezik. 25 év felett javasolt a hialuron tartalmú krémek, szérumok bevezetése, később kozmetikai kezelésekkel is bejuttatható a bőr mélyebb rétegeibe, orvosi kezekben pedig ajak és mélyebb ráncok töltésére is alkalmas.

A kozmetikában és esztétikai orvoslásban is használt HA hatóanyagok forgalomba hozatalát szigorú kritériumok mentén engedélyezik. Becslések szerint nagyjából 200 féle készítmény érhető el a piacon, de számuk folyamatosan nő.

Nézze meg orvosi kozmetikai kezeléseinket!

DRH_HA_banner

Szérum, krém

A száraz bőr több mint esztétikai probléma

Bőrgyógyászok szerint a dehidratált bőr nemcsak esztétikai szempontból problémás, de a külső hatásokkal szemben is védtelenebb. A baktériumok könnyebben bejuthatnak mélyebb rétegeibe, ami fertőzéshez vezethet. A hialuron-pótlás ezért 25 éves kor felett mindenkinek, de a száraz, érzékeny bőrrel rendelkezőknek különösen ajánlott!

Számít a méret

A HA hatóanyag nagy előnye, hogy minden bőrtípus esetében alkalmazható ezért a legtöbb hidratáló krém, szérum fontos összetevője. Azonban nem minden hialuronsav egyforma! Létezik nagy, közepes és alacsony molekulasúlyú változatot.

 • A nagy hidratálja a bőr felszínét és a felsőbb rétegeket, megköti a nedvességet, megakadályozza a kiszáradást;
 • a közepes az epidermiszben hat, képes feltölteni a finom vonalakat, feszessé és simává varázsolni a bőrt;
 • az alacsony a mélyebb rétegekig hatol, hidratálja azokat, serkenti a kollagéntermelést, feszesíti a bőrt, növeli rugalmasságát.

 Nézze meg orvosi kozmetikai termékeinket!

TIPPEK
 • A hialuronos szérumok megfelelő használatának titka, hogy nedves arcbőrre kell felvinni. Mivel nagymennyiségben köt meg vizet, ha száraz arcra visszük fel, pont az ellenkező hatást érjük el: a bőr mélyebb rétegeiből vonja el a vizet, hogy a felületét hidratálja.
 • Ha kozmetikumot választunk, érdemes olyan terméket vásárolni, amiben többféle (nagy, közepes, alacsony molekulasúlyú) HA is van.

Töltés

Bomlás és kötés

Gyakran olvassuk, hogy adott töltőanyag, filler ún. keresztkötött hialuronsavat tartalmaz. De miért fontos ez? Alapvetően hialuronsavból létezik keresztkötött és keresztkötés nélküli változat. A kötés nélküli anyag elterül és gyorsabban lebomlik, ezért ha hidratálni, bőrünk minőségét javítani szeretnénk, a nem keresztkötött anyagok jönnek szóba.

A keresztkötött hialuronsavak esetében elmondható, hogy minél több kötést tartalmaz, annál tömörebb az anyag. A kevesebb kötést tartalmazó hialuronsav formázhatóbb, ezért azt a ráncok korrigálására és az ajkak töltésére alkalmazzák. A több kötést tartalmazó, keményebb anyag jobban tartja az alakját így a rá nehezedő bőrszövetet is, ezért a bőr mélyebb rétegeibe injektálva lifting (emelő) hatást eredményez.

Kedvelt hialuronsav alapú bőrfiatalító orvosi és kozmetikai eljárásaink:

Az ún. PEG kötőanyagot tartalmazó filler azért különleges, mert a PEG-be „csomagolt” hialuronsav rejtve van az immunrendszer elől, így lassabb a lebomlás, továbbá hőstabil lesz, aminek következtében rádiófrekvenciás, lézeres vagy egyéb hőhatást is felhasználó kezelések sem gyorsítják lebomlását.

Mennyi az elég?

Egyénfüggő (mi a kiindulási- és a kívánt célállapot), hogy egy-egy beavatkozáshoz mennyi hatóanyag szükséges.  Az orvosok jelentős része a páciens érdekében a fokozatos „építkezés” híve: lassan, hetek, hónapok alatt érnek el nagyobb mértékű változást. Ha mégis kellene egy átlagmennyiséget mondani, egy-egy kezelésre az 1 milliliter jól felhasználható, nem véletlen, hogy a fecskendők jelentős része is ezt a mennyiséget tartalmazza.

Nézze meg hialuronsavas esztétikai eljárásainkat!

TIPPEK
 • Mivel egy-egy termék többféle anyagból épül fel, érdemes egy adott termékcsalád különböző kötésekkel rendelkező fillereit alkalmazni az arc különböző területein. Így hasonló felépülési és lebomlási ciklussal számolhatunk, illetve elkerülhetők a különböző anyagok keveréséből származó esetleges mellékhatások.
 • Minden hialuronsav ellensége a dohányzás, a stressz, a hosszan tartó hatás érdekében kerülendő még a szauna és a szolárium is. De sokat számít egyéni metabolizmusunk is. Ha túl gyorsan eltűnt az anyag, érdemes másik termékcsaládot kipróbálni.
 • Az ismételt kezelések szintén növelik az anyag élettartamát, könnyebb lesz fenntartani az eredményt, mint első alkalommal elérni.

Étrendkiegészítők

Bár a mindennapokban leginkább a bőr feszességét, rugalmasságát megőrző tulajdonsága miatt hallhatunk róla, a hialuronsav sokoldalú szerepet tölt be az emberi szervezet más területein is. Érdemes hát figyelni megfelelő pótlására.

Feladatai többek között:

 • a sejtek regenerációjának elősegítése
 • a bőr, az izmok és az ízületek rugalmasságának megőrzése
 • a gyulladások enyhítése, a sebgyógyulás elősegítése
 • az ízületi kopás megelőzése

Bőrünk szerkezetének változása természetes állapot, nem szépséghiba. Bármely szépészeti beavatkozás esetén szakértő kezek a megfelelő személlettel, eljárásokkal és hatóanyagokkal tudnak abban segíteni, hogy egyedi vonásaink megőrzésével hozhassuk legjobb formánkat, bármely életkorban. Hiszen nem véletlen, ha egy-egy ráncunkban felismerhetjük felmenőink vonásait, szemkörnyék finom szarkalábaiban anyukánk tekintetét - ez egyediségünk alapja.

 

Forrás: egeszsegkalauz.hu., hazipatika.hu, kisalfold.hu

Legfrissebb cikkek

Legfrissebb cikkek

Blog kategória

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

Az EXION™ 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék innovatív technológiája áttörést jelent az arc- és testkezelésében. Hogy a kezelések hatása minél látványosabb legyen és minél hosszabban tartson, a pácienseken is múlik. 

Tovább olvasom
 „A manapság divatos orvos-beteg közhelyeket elkerülve én a nagyszülői örökség továbbvitelére törekszem” – dr. Vadász Márk

 „A manapság divatos orvos-beteg közhelyeket elkerülve én a nagyszülői örökség továbbvitelére törekszem” – dr. Vadász Márk

Dr. Vadász Márk számára az orvoslás nagyszülői örökség. A család nem ritkán a vasárnapi ebéd mellett is szakmázott, így szinte magától értetődő volt a pályaválasztás. Sebész, belgyógyász felmenőkkel mégis a bőrgyógyászat mellett döntött. Hogy miért? Beszélgetésünkből többek között ez is kiderül, mint ahogy arról is mesél, hogyan gondolkodik az orvos-beteg kapcsolatról, milyen szakmai kihívások motiválják, mit tart az esztétikai kezelések egyik legnagyobb kihívásának és mit gondol az internetes öndiagnózisok hatékonyságáról.

Tovább olvasom
Hogyan őrizhető meg a bőr természetes szépsége - Korosztályok és kezelések

Hogyan őrizhető meg a bőr természetes szépsége - Korosztályok és kezelések

Dr. Vadász Márk bőrgyógyász szakorvosunkkal arról beszélgettünk, hogyan változik a bőr az idő előrehaladtával, hogyan őrizhetjük meg bőrünk egészséges szépségét, mit tehetünk a bőröregedés jeleinek enyhítésére 20, 30, 40 vagy akár 50 éves korunk felett.

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

Az EXION™ 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék innovatív technológiája áttörést jelent az arc- és testkezelésében. Hogy a kezelések hatása minél látványosabb legyen és minél hosszabban tartson, a pácienseken is múlik. 

Tovább olvasom
EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

Az EXION 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék a legfejlettebb bőrkezeléseket nyújtja. Az EXION sokoldalú technológiája egyedi energia kombinációkat használ, hogy javítsa a bőr szerkezetét, fokozza feszességét és visszaállítsa egészségét az arcon, a testen és az intim területeken egyaránt. Az EXION FACE kezelés az első tűmentes technológia a szervezet hialuronsav termelésének fokozására! 

Tovább olvasom
EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

Az EXION 4-in-1 készülék jobb eredményekkel, gyorsabb eljárásokkal, kevesebb fájdalommal és rövidebb gyógyulási idővel forradalmasítja a bőrfiatalító esztétikai orvoslást. Az EXION FRACTIONAL RF áttörést jelentő mikrotűs kezelés egyszeri áthaladással, kevesebb fájdalommal ér el hatásosabb eredményt!

Tovább olvasom