FbPixel

Acne a várandósság alatt

  • Kategória: Kiütések, krónikus és akut bőrbetegségek, bőrtünetek Bőrgyógyászat
Acne a várandósság alatt

Mi a legjobb kezelési módszer a terhességi acne (akne) esetében?

A terhesség során jelentkező acne nem az acnék egy speciális formája. Számos esetben kialakulhat attól függetlenül, hogy korábban voltak-e hasonló bőrpanaszok. Több lehetőség is rendelkezésre áll a terhesség során jelentkező acne kezelésére az otthoni ápolástól kezdve a gyógyszeres terápiáig.

Hogy mely folyamatok rontják az acnés állapotot várandósság során, pontosan nem ismert. Feltehetően a hátterében a megváltozott hormonhatás, illetve a faggyúmirigyek fokozott működése áll. 

Acne kezelése várandósság alatt

A terhesség során jelentkező acne bázis kezelése az otthoni ápolás:

  • Az acnés terület kímélő tisztítása. Gyengéd tisztító használata langyos vízzel kombinálva reggel és este. Torna után is érdemes az arc tisztító lemosása.
  • Zsírosodásra hajlamos haj esetén napi hajmosás javasolt. Ilyen esetben fokozottabban kell figyelni, hogy ne lógjon a haj az arcbőrére.
  • Kerülni kell a pattanások nyomkodását, kaparását, vakarását. Ezek a szokások hegek kialakulásához vezethetnek.
  • Kozmetikumok közül olajmentes, vízbázisú, nem comedoképző, nem acneképző termékeket kell választani.

Készítmények acne kezelésére 

Az otthoni ápoláson túl, időnként gyógyhatású termékek használata is szükségessé válhat a várandósság során jelentkező acne esetében. Azonban minden gyógyhatású készítmény, mely a bőrön keresztül jut, vagy szájon át kerül a szervezetbe, bekerülhet a keringésbe és hatással lehet a babára. Minden termék esetén - még az alkalmazás előtt - érdemes ezért kikérni orvos véleményét is.

A lokális készítmények közé tartozik az erythromycin, clindamycin és azalein sav. Ezek az anyagok tipikusan bőrre kenhető formátumban vannak jelen és receptkötelesek.

A benzoyl peroxid esetében megoszlanak a vélemények. Kevés biztonsági kutatás történt ez irányban, de annak ellenére, hogy régóta forgalomban lévő szer, probléma még nem jelentkezett.

Néhány, az acne kezelésében használt hatóanyagot kerülni kell a terhesség során!

A legfontosabb a szájon át szedhető isotretinoin kerülése, továbbá a helyi retinoidok elhagyása, mivel ezek még alacsony koncentrációban is felszívódnak a bőrön keresztül.
Fontos tudni, hogy retinoidok receptre és recept nélkül is kaphatók, így mindig ellenőrizzük, hogy az alkalmazott arckrém, testápoló tartalmaz-e retinoidot.

Legfrissebb cikkek

Tejallergia

Tejallergia

tejallergia egy nem normális reakció az immunrednszer részéről a tejre és tejszármazékokra. A tehéntej allergia a leggyakrabban előforduló reakció, de a szakirodalomban leírtak már juh, kecske, bivalytej allergiát is. Néhány gyermek esetében akik a tehéntejre allergiásak voltak a szójatejre is mutattak allergiás reakciót.

Tovább olvasom
Korpa, korpás fejbőr

Korpa, korpás fejbőr

korpa, a hámreakcióval jelentkező bőrtünetek egyik formája. Leggyakrabban a fejbőrön jelenik meg. Habár a korpa nem fertőző és ritkán súyos jellegű, mégis esztétikai és ezen keresztül pszihés hatásai is vannak. Krónikus jellegű megbetegedés, melyet időnként nehéz kezelni.

Tovább olvasom
Vitiligo

Vitiligo

A bőrnek egy állapota, mely során a bőrben lévő melanin felszívódik. A melanin határozza meg a bőrünk. hajunk, szemünk színét. Minél több melanint tartalmaz a bőrünk, annál sötétebb tónusú. A vitiligo akkor jelentkezik, ha a melanint termelő sejtek meghalnak, vagy nem képesek többé a melanin előállítására. 

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

Az EXION™ 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék innovatív technológiája áttörést jelent az arc- és testkezelésében. Hogy a kezelések hatása minél látványosabb legyen és minél hosszabban tartson, a pácienseken is múlik. 

Tovább olvasom
EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

Az EXION 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék a legfejlettebb bőrkezeléseket nyújtja. Az EXION sokoldalú technológiája egyedi energia kombinációkat használ, hogy javítsa a bőr szerkezetét, fokozza feszességét és visszaállítsa egészségét az arcon, a testen és az intim területeken egyaránt. Az EXION FACE kezelés az első tűmentes technológia a szervezet hialuronsav termelésének fokozására! 

Tovább olvasom
EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

Az EXION 4-in-1 készülék jobb eredményekkel, gyorsabb eljárásokkal, kevesebb fájdalommal és rövidebb gyógyulási idővel forradalmasítja a bőrfiatalító esztétikai orvoslást. Az EXION FRACTIONAL RF áttörést jelentő mikrotűs kezelés egyszeri áthaladással, kevesebb fájdalommal ér el hatásosabb eredményt!

Tovább olvasom