FbPixel

Acne, akne, pattanás

 • Kategória: Kiütések, krónikus és akut bőrbetegségek, bőrtünetek Bőrgyógyászat
Acne, akne, pattanás

Az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés. Elsősorban a tizenévesek betegsége, de gyakran észlelhető felnőttkorban is.

Az acne sokkal több, mint egy egyszerű bőrbetegség. Arcunkat nem tudjuk mások elől elrejteni, mely pszichés gátak kialakulásához vezet mind a szociális kapcsolatainkban, mind pedig munkánk során.

Definíció – meghatározás
Az acne egy bőrállapot, mely létrejöttében a faggyúmirigy kivezetőnyílás különböző okok miatti elzáródása vesz részt (pl.: zsíros krémek, elhalt hámsejtek). Leggyakrabban az arcon, nyakon, mellkason, háton és vállakon jelenik meg. Az aknés tünetek lassan gyógyulnak és amikor egy kezd elmúlni egy másik úgy tűnik megjelenik.
A súlyosságától függően az acne pszihés stresszt válthat ki, mely a bőr irritálásában, vakarásában nyilvánulhat meg. Ez a folyamat is felelős az arcbőrön lévő hegek kialakulásában.

Acne tünetei

Az acne leggyakrabban az arcon, nyakon, mellkason, háton, vállakon jelenik meg, mely területek faggyúmirigyekben leggazdagabbak.

Nem gyulladásos tünetek
comedok (fehér és fekete) akkor keletkeznek, amikor a mirigykivezető nyílásokat bacterium, elhalt hámsejtek, fokozott faggyútermelés elzárja. Amelyek nyitottak a bőrfelszínre – fekete színűek – nyílt comedonak nevezzük. Amelyik comedo zárt a bőrfelszín felé – fehér színűek – zárt comedonak nevezzük.

Gyulladásos tünetek
papulák kicsi, kiemelkedő piros elváltozások, mely a follikulusban gyulladásra utal. Gyakran feszítő jellegű fájdalommal járnak.
pustulak vörös, feszülő fehéres közepű elváltozások
nodulusok nagy, fájdalmas a bőr felszínébe besüllyedő bőrtünetek. Ezek a folliculusok mélyén alakulnak ki.
cysták szintén fájdalmas, mélyen lévő bőrtünetek, melyek hegek kialakulásához is vezethetnek.

Acne esetén mikor forduljunk orvoshoz?

Akne nem egy súlyos bőrbetegség. Régóta fennálló tünetek esetén javasolt bőrgyógyászati kezelés a hegek és más bőreltérések kialakulásának elkerülése miatt.
Amennyiben már heges az arc, akkor is van lehetőség ezek kezelésére.

Jelenleg 3 féle hypothesis áll fenn az akne kialakulására vonatkozóan.
Az első feltételezés szerint a faggyúmirigyeken férfi hormonreceptorok helyezkednek el, így a pubertastól kezdődően termelődő hormonok játszanak szerepet a pattanásos bőr kialalulásában.

Egy következő feltételezés szerint a fokozott faggyútermelés miatt alakul ki az acnes jellegű megbetegedés. Természetesen a férfi típusú nemi hormonoknak is szerepe van, de e mellett növekedési faktorok, inzulinszerű növekedési factor és egyéb más tényező együttesen vesz részt e folyamat kialakulásában és fenntartásában.
A P. acnes jelenléte többféle gyulladásos anyag felszabadulását provokálja, melyek részt vesznek az acne megbetegedésben.

Acne okai

Az acne megjelenése a következő 4 faktor együttes jelenlétének köszönhető:

 • a bőr fokozott hámképződése, ill. a felhám nem megfelelő gyorsaságú leválása, mely a faggyúmirigy kivezetőcső elzáródásához vezethet
 • fokozott faggyúmirigy termelés
 • Propionibacterium acnes jelenléte és fokozott aktivitása bőrünkön
 • gyulladás

Acne akkor alakul ki, ha a mirigykivezetőnyílás elzáródik. Ezek a mirigyek termelik a sebumot, mely felelős a bőr savköpenyének kialakításáért. Amennyiben fokozott mennyiségű sebum termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy dugószerűség alakul ki, mely a bőrön lévő baktériumok ideális táptalaja.

Tényezők, mely a meglévő aknes tüneteket provokálhatják, súlyosbíthatják:

 • Hormonok: androgen (férfi típusú hormonok) hormonok mind a fiúkban, mind a lányokban pubertas idején termelődik fokozottabban és a sebaceous mirigyek növekedéséhez, ill. fokozott faggyúmirigy termeléséhez vezet. Hormonális változások (terhesség, fogamzásgátló, megbetegedések) szintén befolyásolhatják a mirigyek faggyútermelését.
 • Gyógyszerek: kortikoszteroid, androgen vagy litium tartalmú gyógyszerek okozhatnak aknét
 • Diéta: tejtermékek, szénhidrátok provokálhatnak aknét.

További súlyosbító tényezők:

 • direct kontakt hatás olajos, zsíros anyagokkal, vagy kozmetikumokkal, melyeket az arcbőrre tesznek
 • családban előforduló aknés megbetegedés
 • bőrön nyomást kifejtő hatás (bukósisak, mobiltelefon, szoros inggallér, hátizsák, stb.)
 • stressz fokozza a már meglévő aknes tüneteket

Akne kivizsgálása

Az acne klinikai dignózis, általában nem szükséges további vizsgálatokat elvégezni. Azonban vannak olyan helyzetek, melyek részletes kivizsgálást igényelnek.
Női pácienseknél, akiknél egyéb bőrtünetek is észlelhetők vérvétel, hormonvizsgálat is szükséges lehet.
A kezelésekre nem reagáló páciensek esetében a vérvizsgálatokon kívül mikrobiológiai vizsgálatok, ultrahang vizsgálat is szükséges lehet.

Acne kezelése

A klinikai tünetek alapján több kórforma létezik. A kezelési stratégia függ a bőrtípustól, a klinikai kép súlyosságától, a fennálló esetleges alapbetegség típusától.

Az acne kezelésénél a kiváltó ok(ok)at kezeljük. Csökkentjük a faggyú termelését, fokozzuk az elhalt hámsejtek leválását, csökkentjük a baktériumok számát, csillapítjuk a gyulladást, vagy mind a négyet egyszerre kezeljük.

Az akne kezelésében használatos bőrgyógyászati készítmények nem hatnak azonnal, 4-8 hét is eltelhet, míg észlelhető változás. Előfordulhat, hogy a tünetek időszakosan romolhatnak, majd fokozatosan javulnak.

Gyógyszeres, vagy úgynevezett helyi készítmények (krémek) állnak rendelkezésünkre az akne kezelésében.
Lokális készítmények – recept nélkül – (krémek, oldatok, gélek): száríthatnak, megölik a baktériumokat, fokozzák az elhalt hám leválását. Ilyen pl. a benzoyl peroxide, kén, szalicilsav. Ezeket a készítményeket általában enyhe akne esetén javasoljuk. Előfordulhatnak mellékhatások: bőr irritatio, szárazság, hámlás, mely a kezelés 1 hónapja után mérséklődnek.

Receptköteles acne elleni készítmények

Ha az előző készítmények nem voltak hatásosak, akkor bőrgyógyász által felírt készítményeket érdemes használni. Isotretinoin, adapalen (Differin) példák, melyeket A vitaminból származtatnak. Számos helyi antibiotikum is rendelkezésre áll.

Antibiotikumok

A közepes és súlyos acne kezelése esetén rövid ideig szükség lehet antibiotikus kezelésre is a gyulladás mérséklése és a baktériumok számának csökkentése érdekében. Az antibiotikumok használata során számolni kell a baktériumok rezisztenciájával is. Ezért amennyiben a gyógyszer nem segít (3 -4 hónap után sem), vagy a gyógyszer hatására elértük a kívánt javulást, akkor az entibiotikum elhagyása javasolt az esetlegesen kialakuló rezisztencia miatt. Számos tanulmány mutatta ki, hogy helyi benzoyl peroxid és szájon át szedhető antibiotikum közös használata során kisebb mértékben alakult ki rezisztencia a baktériumokban. Az antibiotikumoknak is vannak mellékhatásai, hasi diszkomfort érzés, hányinger. Ezek az antibiotikumok fokozzák a szervezet fényérzékenységét is.

Isotretinoin

Cystak esetén az antibiotikus kezelés nem elég. Ez egy erősebb gyógyszer olyan esetekben, amikor más kezelés hatástalannak bizonyul. Nagyon hatékony gyógyszer, de azok akik szedik ezt a gyógyszert a fokozott mellékhatások miatt folyamatos megfigyelést igényelnek. Az isotretinoin magzatkárosító hatású is. Ezért terhességben tilos alkalmazni. Folyamatos fogamzásgátlás javasolt a gyógyszer szedése alatt és után is.
Mellékhatásai száraz szem, száj, orr és bőr, viszketés, orrvérzés, izomfájdalom, fényérzékenység, és csökkent éjszakai látás. A gyógyszer megemelheti a cholesterin és triglicerid értékeket. Depresszió fokozódhat szedése során.

Fogamzásgátlók
Bizonyos kombinációi javítják az aknés tüneteket nőkben.

Lézer és fényterápia
Ezen eszközök által gerjesztett fény anélkül jut be a bőr mélyebb rétegibe, hogy a bőrfelszínt nem károsítja. A lézer károsítja a faggyúmirigyeket, így azok kevesebb faggyút termelnek. A fényterápia elsősorban a baktériumok számát csökkenti, ezáltal a gyulladást. További kutatások szükségesek a leghatékonyabb hullámhosszok megtalálásához aknéban. Ezek a kezelések kellemetlenek lehetnek, esetleg a napégéshez lehetne hasonlítani az érzést.

Kozmetológiai kezelések:
A kémiai hámlasztások és mikrodermabrasio hatékony lehet az aknés betegség lefolyásának kontrollálásában.

Aknés hegek kezelése

Az akne következtében kialakult hegek kezelésére is van lehetőség.

Kémiai hámlasztás: Savak alkalmazásával a bőr különböző rétegeit érintő hegek vékonyíthatók, bőrbe símulóvá alakíthatók.

Dermaroller: Collagén indukciós módszerrel szintén vékonyíthatók a hegek.

Acne otthoni kezelése

Bőrradírok, pórusösszehúzók, maszkok nem javasoltak aknés arcbőrre, mert irritálhatják a bőrt és provokálhatják a meglévő tüneteket. A fokozott tisztítás, radírozás tovább irritálhatja az arcbőrt.

Irritáló hatású készítmények kerülése. Érdemes az olajos hatású krémek, naptejek, hajápolási kozmetikumok kerülése. Víz bázisú vagy nem comedogen termékek használata javasolt.
Általában a napsütés javít az acnes páciensek bőrén. Bizonyos gyógyszerek azonban fényérzékennyé tesznek, így érdemes bőrgyógyász kezelő orvosával ezen gyógyszereket ellenőrizni. Ha szed ilyen jellegű gyógyszert, akkor a napsütés kerülése javasolt, vagy olyan napkérmek használata, melyek nem zárják el a pórusokat.

Az aknés pácienseknek fokozottabban kell ügyelni hajuk tisztán tartására, illetve, hogy ne érintkezzen arcbőrükkel (frufru nem javasolt). Feszes ruhanemű viselése, pl. kalap nem javasolt, főleg, ha fokozottabban izzadékony. Az izzadság, por fokozza az aknés panaszokat.

Tilos a pattanások nyomkodása, mert felülfertőződéshez, hegek kialakulásához vezet.

Acne megelőzése

Ha az acnes tünetek elmúltak, vagy visszahúzódtak, akkor is szükséges a korábban megkezdett kezelés (gyógyszeres, lokális) folytatása a fellángolások megakadályozása miatt.

Önmagunk is tehetünk a tünetmentes időszak meghosszabbításáért.
Megfelelő arctisztító használata 2x egy nap: eltávolítja a felesleges zsírokat és elhalt hámsejteket a bőrről. A túl gyakori tisztítás irritálhatja a bőrt. Olajmentes, vízbázisú bőrápolók használata javasolt.
Kerülje a sok sminket. Érdemes a por alapú kozmetikumokat használni, szemben a krém alapú kozmetikumokkal, mert ez utóbbiak gyakrabban irritálhatnak.
A nappali smink eltávolítása javasolt minden este. A smink hatására éjszaka a pórusok fokozottaban hajlamosak lehetnek az elzáródásra. Ne használjon lejárt szavatosságú kozmetikumot. A kozmetikai ecsetek és eszközök gyakori tisztítása javasolt.
Laza ruházat hordása javasolt. A szűk sapkák, kalapok, felső ruházat, hátizsák pántja, melegít, és irritálhatja a bőrt, mely esetleg a pattanásos tünetek romlásához vezethet.
Edzés és fokozott testmozgás után zuhanyzás javasolt. A zsíros és izzadt bőrön a szennyeződés könnyebben megtapa, a baktériumok gyorsabban szaporodhantak.

Legfrissebb cikkek

Tejallergia

Tejallergia

tejallergia egy nem normális reakció az immunrednszer részéről a tejre és tejszármazékokra. A tehéntej allergia a leggyakrabban előforduló reakció, de a szakirodalomban leírtak már juh, kecske, bivalytej allergiát is. Néhány gyermek esetében akik a tehéntejre allergiásak voltak a szójatejre is mutattak allergiás reakciót.

Tovább olvasom
Korpa, korpás fejbőr

Korpa, korpás fejbőr

korpa, a hámreakcióval jelentkező bőrtünetek egyik formája. Leggyakrabban a fejbőrön jelenik meg. Habár a korpa nem fertőző és ritkán súyos jellegű, mégis esztétikai és ezen keresztül pszihés hatásai is vannak. Krónikus jellegű megbetegedés, melyet időnként nehéz kezelni.

Tovább olvasom
Vitiligo

Vitiligo

A bőrnek egy állapota, mely során a bőrben lévő melanin felszívódik. A melanin határozza meg a bőrünk. hajunk, szemünk színét. Minél több melanint tartalmaz a bőrünk, annál sötétebb tónusú. A vitiligo akkor jelentkezik, ha a melanint termelő sejtek meghalnak, vagy nem képesek többé a melanin előállítására. 

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

Az EXION™ 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék innovatív technológiája áttörést jelent az arc- és testkezelésében. Hogy a kezelések hatása minél látványosabb legyen és minél hosszabban tartson, a pácienseken is múlik. 

Tovább olvasom
EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

Az EXION 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék a legfejlettebb bőrkezeléseket nyújtja. Az EXION sokoldalú technológiája egyedi energia kombinációkat használ, hogy javítsa a bőr szerkezetét, fokozza feszességét és visszaállítsa egészségét az arcon, a testen és az intim területeken egyaránt. Az EXION FACE kezelés az első tűmentes technológia a szervezet hialuronsav termelésének fokozására! 

Tovább olvasom
EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

Az EXION 4-in-1 készülék jobb eredményekkel, gyorsabb eljárásokkal, kevesebb fájdalommal és rövidebb gyógyulási idővel forradalmasítja a bőrfiatalító esztétikai orvoslást. Az EXION FRACTIONAL RF áttörést jelentő mikrotűs kezelés egyszeri áthaladással, kevesebb fájdalommal ér el hatásosabb eredményt!

Tovább olvasom