Tejallergia

A tejallergia egy nem normális reakció az immunrednszer részéről a tejre és tejszármazékokra. A tehéntej allergia a leggyakrabban előforduló reakció, de a szakirodalomban leírtak már juh, kecske, bivalytej allergiát is. Néhány gyermek esetében akik a tehéntejre allergiásak voltak a szójatejre is mutattak allergiás reakciót.

A tejallergia percekkel vagy órákkal a tej fogyasztása után jelentkezik. A tünetek súlyossága változó mértékű lehet. Hányinger, hányás, bőrtünetek, csalánkiütés, emésztési tünetek.
A tejallergia esetében az elsődleges kezelés a tej és tejszármazékok fogyasztásának megtiltása. Szerencsére a legtöbb gyermek kb. 3 éves korari kinövi a tejallergiát.

Tejallergia tünetei

A tejallergia percekkel vagy órákkal a tej fogyasztása után jelentkezik:

Azonnali reakciók:

  • hányás
  • hányinger
  • csalánkiütés

Később (órák) jelentkező reakciók:

  • laza széklet
  • hasmenés
  • alhasi görcs
  • köhögés
  • orrfolyás
  • könnyezés, szemviszketés
  • viszkető bőrtünetek
  • kólika

Tej allergia vagy tej intolerancia?

Nagyon fontos a tejallergia elkülönítése a tejfehérje intoleranciától és a laktóz intoleranciától. A tejallergiával szemben az intolerancia esetében az immunrendszer nem érintett. A tejfehérje intolerancia különböző tüneteket okozhat és eltérő kezelés is szükséges. A tejfehérje intolerancia és laktóz intolerancia esetében az emésztési panaszok dominálnak (puffadás, fokozott gázképződés, hasmenés).

Tejallergia kialakulásának okai

Az összes ételallargia hátterében az immunrendszer kisiklása áll. Az immunrendszer bizonyos tejfehérjéket ártalmasnak véleményez, immunoglobulin E (IgE) antitestek termelését indítja be, melyek semlegesítik a fehérjét (allergén). A következő alkalommal amikor a szervezet ismételten találkozik a tejfehérjével, a már korábban kialakult IgE antitestek felismerik és az immunrendszernek figyelmeztető jeleket küldenek. Ennek hatására hisztamin és egyéb anyagok szabadulnak fel, melyek az allergiás reakciókat okozzák. A hisztamin a legtöbb allergies reakcióban részt vesz (orrfolyás, szemviszketés, száraz torok, csalánkiütés, hányinger, hasmenés, nehézlégzés, anaphylaxiás shock).

A tehéntejben két fő fehérje található, melyek allergies reakciót váltanak ki:

  • kazein
  • tejsavófehérje

Ezek a fehérjék nemcsak a tejben, de a tejet tartalmazó feldolgozott élelmiszerekben is megtalálhatók.

Tejallergia rizikó tényezői

Bizonyos tényezők növelik a tejfehérje allergiára való hajlamot:

  •  Más allergiák. Sok gyermeknél a tejallergián kívül egyéb allergiák is jelen vannak.
  •  Atópiás dermatitis. Atópiás dermatitisben szenvedő gyermekeknél nagyobb az esély, hogy egyéb ételallergia is kialakul.
  • Családi anamnézis. Ha az egyik vagy mindkét szülőnek allergiás panaszai vannak akkor a gyermeknél is sokkal nagyobb a valószínűség, hogy allergiás jellegű megbetegedés jelentkezik életében.
  • Kor. A tejallergia elsősorban gyermekkori sajátosság. Később érettebbé válik a bélrendszer és a szervezet kevésbé hevesen reagál a tejfehérjére.

Szövődmények

Tejfehérje allergiában szenvedő gyermekeknél egyéb megbetegedések is előfordulhatnak:

  • más élelmiszerekre (tojás, szója, mogyoró, marhahús) is fellépő allergiás reakció
  • csalánkiütés

Tejallergia kivizsgálása

Ha a tünetek hátterében felmerül allergia lehetősége, akkor a következő dolgokra kell felkészülni:

  • az orvos részletesen kikérdezi a jeleket, tüneteket, panaszokat
  • fizikális vizsgálat
  • diétás napló vezetése
  • eliminációs diéta, majd utána a diéta felfüggesztése és a tünetek, panaszok követése.
  • bőrteszt: A vizsgálat során az alkarra karcolás után kis mennyiségű tejfehérjét tesznek. Ha allergiás a tejfehérjére akkor csalánkiütés szerű bőrtünet jelenik meg a boron a vizsgálat helyén. A vizsgálat azonban nem 100%-os. Ez azt jelenti, hogy ha negative akkor nem zárja ki a tejfehérje allergia lehetőségét.
  • vérvétel: A vizsgálattal mérhető az immunrendszer aktivitása a tejfehérjére az immunoglobulin (IgE) E antitestek mennyiségével. Fontos kiemelni, hogy ez a teszt sem teljesen biztos.

A fenti tényezők és eredmények összevetésével állítható fel a diagnózis, hogy a tünetek hátterében tejfehérje allergia szerepel vagy sem.

Tejallergia kezelése, gyógyszerek

Az allergiás reakció kivédésére egyetlen lehetőség létezik, hogy mind a tejet, mind pedig a tejszármazékokat tartalmazó ételeket, italokat el kell kerülni. Ez negy könnyű, mert nagyon sok élelmiszer tartalmazza a fentieket.

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordul, hogy mégis jut a szervezetbe tejfehérje. Ha ez történik akkor általában antihisztamin szedését javasoljuk. Az antihisztamin blokkolja az allergiás reakció bizonyos mechanizmusait.

Az antihisztamint alkalmazzuk a leggyakrabban az allergiás reakciók kezelésében. Súlyosabb esetekben ezen felül szteroidot, vagy adrenalint tartalmazó injekciót is adhatunk, hogy elkerüljük az életet veszélyeztető folyamatok kialakulását.

A tejallergia megelőzése

Mai ismereteink szerint nincs lehetőség az ételallergia kialakulásának megelőzésére, de a tünetek és panaszok enyhítésére az allergiát kiváltó tényező kiiktatásával, teljes elkerülésével azonban igen. Amennyiben ismert a tejfehérje allergia, akkor minden tejfehérjét tartalmazó ételt és italt el kell kerülni. Mindig figyelmesen el kell olvasni az élelmiszerek összetevőit.
Vannak olyan élelmiszerek, melyekben nyilvánvalóan van tejfehérje:

  • teljes tej, alacsony zsírtartalmú tej, stb.
  • vaj, margarin
  • joghurt
  • jégkrém
  • sajtok és minden sajtot tartalmazó étel

A tej sokkal nehezebben azonosítható a következőkben:

  • tejsavó
  • alapanyag, mely “lakt”-al kezdődik (laktóz, laktát, stb.)
  • cukrok, csokoládé, nugátok, karamel
  • fehérje porok
  • mesterséges vaj aromák
  • mesterséges sajt aromák
  • hydrosolate

Még ha a termékre az is van írva, hogy “tejmentes” akkor is tartalmazhat tejfehérjéket. Ha kétség merül fel a termék tejfehérjementességét illetően, akkor fel kell venni a kapcsolatot az illető gyártóval.
Ha nem otthon főznek, akkor célszerű a szakácstól rékérdezni, hogy a húst nem vajon sütötték-e? Nem pácolták-e tejben a tenger gyümölcseit?

Alternatívák tejre

Kutatások igazolják, hogy a szoptatás az élet első hat hónapjában jelentősen csökkenti a későbbi tejfehérje iránit érzékenységet.

  • Szoptatás. A legtöbb, amit a gyermekünknek adhatunk!!! Az élet első hat hónapjában történő kizárólagos szoptatás minden esetben javasolt.
  • Hypoallergén formula. A tejfehérjét enzimek segítségével kisebb darabokra tördelik (hydrolizálják). További feldolgozás lehet még a melegítés és szűrés. A feldolgozás szintjét tekintve lehet részlegesen, vagy teljesen hydrolizált termék. Néhány hypoallergén formula nem tej alapú, hanem aminosav alapú. Ez utóbbi a legkevésbé allergén formula, melyet mai technológiával elő lehet állítani.
  • Szója. Sajnos a szója esetében is kialakulhatnak allergiás reakciók.

Amennyiben a gyermeknek tejfehérje allergiája van és szopik, akkor nem elég a gyermeknek tejfehérje mentesen táplálkozni, de az anyának is. A tejfehérje átmegy az anyatejbe és így eljut a gyermekbe is. Fontos kiemelni, hogy a tejfehéjre mentes diéta során nem jut elegendő D-vitamin, calcium és riboflavin a gyermekbe, melyet szükséges pótolni.

Dr. Harmos Ferenc

Bejelentkezés vizsgálatra

Áraink

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?