FbPixel

SYRINGOMA - A kellemetlen tünetek könnyen kezelhetők

  • Kategória: Bőrnövedékek (szemölcsök, fibrómák) eltávolítása Bőrgyógyászat
SYRINGOMA - A kellemetlen tünetek könnyen kezelhetők

Apró sárgás, bőrszínű duzzanatok a szemkörnyéken, orcákon? Jó eséllyel csak a  a verejtékmirigyek hámjának túlzott burjánzásából létrejövő syringomáról van szó. Mivel zavaró panaszokat - pl. viszkető, égő érzést - nem okoz, sokan elkönyvelik olyan esztétikai problémának, amivel meg kell tanulni együtt élni. Ám erről szó sincs, hiszen több kezelési megoldása is létezik. Cikkünkből kiderül melyek ezek.

Jóindulatú, de zavaró bőrképlet

A syringoma egy jóindulatú sejtburjánzás eredménye. A bőrben lévő verejtékmirigyek hosszú, egyenes kivezetőcsövéből indul ki, ahogy erre görög eredetű neve (syrinx=síp) is utal.

syringoma_timi

Fotó: consultant360

Mindkét nemben, bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban fiatal felnőtt nőknél jelentkezik többszörös, apró, 1-4mm-es, sárgás-bőrszínű, puha tapintatú kis csomócskák formájában. A tünetek leggyakrabban a szemek körül, a szemhéjakon, ritkább esetben nagyobb számban a nyak elülső felszínén, a mellkason, hason, felső végtagokon jelennek meg, de akár a nemi régió bőrén is kialakulhatnak.

Olykor genetikai betegségekhez társulhat, vagy családi öröklődés is előfordul, de az esetek döntő többségében szórványosan jelentkezik a bőrelváltozás, különösebb panaszt nem is okozva. Jóindulatú volta miatt elsősorban kozmetikai problémát jelent, főleg akkor, ha az arcra lokalizálódik.

A syringomák eltávolítása szakmai jártasságot igényel

Mivel maga a syringoma a bőrnek kissé mélyebb rétegéből terjed a bőr felszínére, tehát nem elegendő a látható részek felületes roncsolása, ezért eltávolítása jártasságot igényel. Egyszerre kell figyelnünk arra, hogy kellő mélységben, a kiújulás esélyét minimálisra csökkentve, ugyanakkor kíméletesen, a hegesedés lehetőségét is minimalizálva távolítsuk el a bőrtüneteket.

Korszerű megoldásként CO2 lézer, elektrokauter, fagyasztás, kémiai hámlasztás, adott esetben sebészi kimetszés is szóba jöhet. Nagy számú, több test régióban megjelenő syringomák esetén szájon át szedhető vagy helyileg ható erős A-vitamin származék (retinoid) alkalmazása lehet a legcélszerűbb megoldás.

A megfelelő módszer a beteg igényeihez és az adott klinikai kép sajátosságaihoz igazítottan, közös megbeszélés alapján kerülhet kiválasztásra.

Kerüljük az otthoni öndiagnosztizálást

Nagyon fontos, hogy kerüljük az otthoni öndiagnosztizálást és házi megoldásokat, mert a syringoma megjelenése nem specifikus, vagyis nagyon sokféle más bőrelváltozással összetéveszthető. Sok esetben szövettani megerősítés szükséges a diagnózis felállításához, hogy a kezelés megkezdhető legyen. 

Minden esetben forduljunk tehát szakemberhez!

DRH_syringoma_cikk

Bőrelváltozások eltávolítása lézerrel (szemölcsök, fibrómák)

Bőrelváltozások eltávolítása lézerrel (szemölcsök, fibrómák)

A bőrön számos olyan jóindulatú elváltozás jelenhet meg, amely az idő előrehaladtával változhatnak, növekedhetnek, panaszt okozhatnak. Ilyenek lehetnek a vírusos szemölcsök, időskori szemölcsök és a fibrómák, amelyek lézeres eltávolítását professzionális szén-dioxid lézerünk segítségével végezzük.

Tovább olvasom
Molluscum – “Uszodaszemölcs”

Molluscum – “Uszodaszemölcs”

A molluscum contagiosum (uszodaszemölcs) egy nagyon gyakori vírusos eredetű bőrbetegség. Ha a bőrtünetek sérülnek, elvakarják, akkor a fertőzés a környező területekre is átterjedhet. Habár leggyakrabban gyermekeken jelenik meg, a vírus a felnőtt bőrön is megtapadhat és hasonló bőrtüneteket okozhat.

Tovább olvasom
Szemölcs

Szemölcs

A közönséges szemölcs kicsi, bőrszínű és leggyakrabban a talpon és kézen van. Érdes felszínű, néha feketés pontokkal tarkított bőrkinövések, melyek bevérzés következményei.

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

Férfi bőrápolás - egyszerű napi rutin

Férfi bőrápolás - egyszerű napi rutin

Sok férfiban él a tévhit, hogy a rendszeres bőrápolás bonyolult és időigényes feladat. Az igazság azonban az, hogy egy egyszerű napi rutin is hatékony segítség az egészséges és  ápolt bőr megőrzéséhez.

Tovább olvasom
Bőrfiatalító kezelés (nem csak) férfiaknak - Onix rádiófrekvenciás eljárás

Bőrfiatalító kezelés (nem csak) férfiaknak - Onix rádiófrekvenciás eljárás

Tapasztalatunk szerint a férfiak szeretik gyorsan és hatékonyan végezni feladataikat. Ez megmutatkozik abban is, hogy nem szeretnek sok időt tölteni kozmetikusnál vagy pláne orvosnál. Az igény azonban bennük is megvan, hogy minél tovább megőrizzük ápolt, elegáns megjelenésüket, melynek alapja az egészséges arcbőr. Rádiófrekvenciás bőrfiatalító kezelések gyors, látványos és hosszantartó eredménye miatt igen kedvelt férfi pácienseink körében.

Tovább olvasom
Fehérjeporok fogyasztása – A bőrünkre megy?

Fehérjeporok fogyasztása – A bőrünkre megy?

Akár életformáról van szó, akár fogyás, életmódváltás vagy egészségügyi okok miatt vetjük bele magunkat az intenzív edzésbe, előbb-utóbb előkerül a különböző étrendkiegészítők, fehérjeporok fogyasztásának kérdése. S bár a magas fehérjetartalmú étrend segíthet az izmok építésében, a mérték és a minőség itt is fontos, hiszen a bőrünkre is hatással lehet túlzásba vitt fogyasztásuk.

Tovább olvasom