FbPixel

SYRINGOMA - A kellemetlen tünetek könnyen kezelhetők

  • Kategória: Bőrnövedékek (szemölcsök, fibrómák) eltávolítása Bőrgyógyászat
SYRINGOMA - A kellemetlen tünetek könnyen kezelhetők

Apró sárgás, bőrszínű duzzanatok a szemkörnyéken, orcákon? Jó eséllyel csak a  a verejtékmirigyek hámjának túlzott burjánzásából létrejövő syringomáról van szó. Mivel zavaró panaszokat - pl. viszkető, égő érzést - nem okoz, sokan elkönyvelik olyan esztétikai problémának, amivel meg kell tanulni együtt élni. Ám erről szó sincs, hiszen több kezelési megoldása is létezik. Cikkünkből kiderül melyek ezek.

Jóindulatú, de zavaró bőrképlet

A syringoma egy jóindulatú sejtburjánzás eredménye. A bőrben lévő verejtékmirigyek hosszú, egyenes kivezetőcsövéből indul ki, ahogy erre görög eredetű neve (syrinx=síp) is utal.

syringoma_timi

Fotó: consultant360

Mindkét nemben, bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban fiatal felnőtt nőknél jelentkezik többszörös, apró, 1-4mm-es, sárgás-bőrszínű, puha tapintatú kis csomócskák formájában. A tünetek leggyakrabban a szemek körül, a szemhéjakon, ritkább esetben nagyobb számban a nyak elülső felszínén, a mellkason, hason, felső végtagokon jelennek meg, de akár a nemi régió bőrén is kialakulhatnak.

Olykor genetikai betegségekhez társulhat, vagy családi öröklődés is előfordul, de az esetek döntő többségében szórványosan jelentkezik a bőrelváltozás, különösebb panaszt nem is okozva. Jóindulatú volta miatt elsősorban kozmetikai problémát jelent, főleg akkor, ha az arcra lokalizálódik.

A syringomák eltávolítása szakmai jártasságot igényel

Mivel maga a syringoma a bőrnek kissé mélyebb rétegéből terjed a bőr felszínére, tehát nem elegendő a látható részek felületes roncsolása, ezért eltávolítása jártasságot igényel. Egyszerre kell figyelnünk arra, hogy kellő mélységben, a kiújulás esélyét minimálisra csökkentve, ugyanakkor kíméletesen, a hegesedés lehetőségét is minimalizálva távolítsuk el a bőrtüneteket.

Korszerű megoldásként CO2 lézer, elektrokauter, fagyasztás, kémiai hámlasztás, adott esetben sebészi kimetszés is szóba jöhet. Nagy számú, több test régióban megjelenő syringomák esetén szájon át szedhető vagy helyileg ható erős A-vitamin származék (retinoid) alkalmazása lehet a legcélszerűbb megoldás.

A megfelelő módszer a beteg igényeihez és az adott klinikai kép sajátosságaihoz igazítottan, közös megbeszélés alapján kerülhet kiválasztásra.

Kerüljük az otthoni öndiagnosztizálást

Nagyon fontos, hogy kerüljük az otthoni öndiagnosztizálást és házi megoldásokat, mert a syringoma megjelenése nem specifikus, vagyis nagyon sokféle más bőrelváltozással összetéveszthető. Sok esetben szövettani megerősítés szükséges a diagnózis felállításához, hogy a kezelés megkezdhető legyen. 

Minden esetben forduljunk tehát szakemberhez!

DRH_syringoma_cikk

Atheroma, más néven faggyúmirigy vagy kásadaganat

Atheroma, más néven faggyúmirigy vagy kásadaganat

Az atheroma egy jóindulatú, közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő, tömör, tokkal rendelkező elváltozás. Leggyakrabban az fejbőrön, nyakon, törzsön jelenik meg. A gyulladás és fertőződés kockázata miatt veszélyes, ha (pl. egy pattanással összetévesztve) nyomkodni, vakarni kezdjük. A begyulladt képlet sok baj forrása lehet!

Tovább olvasom
Bőrelváltozások eltávolítása lézerrel (szemölcsök, fibrómák)

Bőrelváltozások eltávolítása lézerrel (szemölcsök, fibrómák)

A bőrön számos olyan jóindulatú elváltozás jelenhet meg, amely az idő előrehaladtával változhatnak, növekedhetnek, panaszt okozhatnak. Ilyenek lehetnek a vírusos szemölcsök, időskori szemölcsök és a fibrómák, amelyek lézeres eltávolítását professzionális szén-dioxid lézerünk segítségével végezzük.

Tovább olvasom
Molluscum – “Uszodaszemölcs”

Molluscum – “Uszodaszemölcs”

A molluscum contagiosum (uszodaszemölcs) egy nagyon gyakori vírusos eredetű bőrbetegség. Ha a bőrtünetek sérülnek, elvakarják, akkor a fertőzés a környező területekre is átterjedhet. Habár leggyakrabban gyermekeken jelenik meg, a vírus a felnőtt bőrön is megtapadhat és hasonló bőrtüneteket okozhat.

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

Miért érzékenyebb a bőrünk télen?

Miért érzékenyebb a bőrünk télen?

Bőrünk - mint legnagyobb érzékszervünk - reagál a hőmérsékleti és környezeti változásokra. A téli időszakban sokkal érzékenyebbé válik, olyan bőrállapotok, bőrbetegségek is megjelenhetnek, felerősödhetnek, amik máskor nem, vagy csak elhanyagolható mértékben mutatkoznak. Az ekcémás, rosaceás és seborrheás tünetek súlyosbodnak ilyenkor, főként a gyermekek és idősebbek esetében. Mi ennek az oka, mikor forduljunk orvoshoz, hogyan védhetjük bőrünk? Tovább olvasom
Biztonságos és tartós megoldás a körömgomba kezelésére

Biztonságos és tartós megoldás a körömgomba kezelésére

Az őszi-téli időszak, amikor többnyire zárt, olykor szűk cipőt hordunk, megnöveli a körömgomba előfordulását. A gomba kezelése nehéz feladat és gyakran vissza is fertőződhet a körömlemez. A helyi kezelés mellett a gyógyulás kérdéses,  éveken keresztül is elhúzódhat. A rendelőnkben is alkalmazott lézeres eljárás újabb hatékony terápiás lehetőség a gyógyszeres kezelés helyett.
Tovább olvasom
Miért fontos, és mi történik a személyes esztétikai konzultáción?

Miért fontos, és mi történik a személyes esztétikai konzultáción?

Miért fontos, hogy tervezett szépészeti beavatkozásainkat körültekintő esztétikai konzultáció előzze meg?

Az esztétikai orvoslás napról-napra fejlődik. Az új gépek és eljárások mellett a szakma folyamatosan az alapanyagok és hatóanyagok fejlesztésén dolgozik. Nem csoda, ha egyre nehezebb tájékozódni az újabbnál újabb kezelések között, és a sokszor egymásnak ellentmondó információk, vélemények sem segítenek. Sok idő, energia és pénz megspórolható, ha megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakemberekhez fordulunk. A hiteles információknak köszönhetően a konzultációk alkalmával a felmerülő kételyek, tévhitek magyarázatot kapnak, a félelmek eloszlanak.

Tovább olvasom