FbPixel

SYRINGOMA - A kellemetlen tünetek könnyen kezelhetők

  • Kategória: Bőrnövedékek (szemölcsök, fibrómák) eltávolítása Bőrgyógyászat
SYRINGOMA - A kellemetlen tünetek könnyen kezelhetők

Apró sárgás, bőrszínű duzzanatok a szemkörnyéken, orcákon? Jó eséllyel csak a  a verejtékmirigyek hámjának túlzott burjánzásából létrejövő syringomáról van szó. Mivel zavaró panaszokat - pl. viszkető, égő érzést - nem okoz, sokan elkönyvelik olyan esztétikai problémának, amivel meg kell tanulni együtt élni. Ám erről szó sincs, hiszen több kezelési megoldása is létezik. Cikkünkből kiderül melyek ezek.

Jóindulatú, de zavaró bőrképlet

A syringoma egy jóindulatú sejtburjánzás eredménye. A bőrben lévő verejtékmirigyek hosszú, egyenes kivezetőcsövéből indul ki, ahogy erre görög eredetű neve (syrinx=síp) is utal.

syringoma_timi

Fotó: consultant360

Mindkét nemben, bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban fiatal felnőtt nőknél jelentkezik többszörös, apró, 1-4mm-es, sárgás-bőrszínű, puha tapintatú kis csomócskák formájában. A tünetek leggyakrabban a szemek körül, a szemhéjakon, ritkább esetben nagyobb számban a nyak elülső felszínén, a mellkason, hason, felső végtagokon jelennek meg, de akár a nemi régió bőrén is kialakulhatnak.

Olykor genetikai betegségekhez társulhat, vagy családi öröklődés is előfordul, de az esetek döntő többségében szórványosan jelentkezik a bőrelváltozás, különösebb panaszt nem is okozva. Jóindulatú volta miatt elsősorban kozmetikai problémát jelent, főleg akkor, ha az arcra lokalizálódik.

A syringomák eltávolítása szakmai jártasságot igényel

Mivel maga a syringoma a bőrnek kissé mélyebb rétegéből terjed a bőr felszínére, tehát nem elegendő a látható részek felületes roncsolása, ezért eltávolítása jártasságot igényel. Egyszerre kell figyelnünk arra, hogy kellő mélységben, a kiújulás esélyét minimálisra csökkentve, ugyanakkor kíméletesen, a hegesedés lehetőségét is minimalizálva távolítsuk el a bőrtüneteket.

Korszerű megoldásként CO2 lézer, elektrokauter, fagyasztás, kémiai hámlasztás, adott esetben sebészi kimetszés is szóba jöhet. Nagy számú, több test régióban megjelenő syringomák esetén szájon át szedhető vagy helyileg ható erős A-vitamin származék (retinoid) alkalmazása lehet a legcélszerűbb megoldás.

A megfelelő módszer a beteg igényeihez és az adott klinikai kép sajátosságaihoz igazítottan, közös megbeszélés alapján kerülhet kiválasztásra.

Kerüljük az otthoni öndiagnosztizálást

Nagyon fontos, hogy kerüljük az otthoni öndiagnosztizálást és házi megoldásokat, mert a syringoma megjelenése nem specifikus, vagyis nagyon sokféle más bőrelváltozással összetéveszthető. Sok esetben szövettani megerősítés szükséges a diagnózis felállításához, hogy a kezelés megkezdhető legyen. 

Minden esetben forduljunk tehát szakemberhez!

DRH_syringoma_cikk

Legfrissebb cikkek

Atheroma, más néven faggyúmirigy vagy kásadaganat

Atheroma, más néven faggyúmirigy vagy kásadaganat

Az atheroma egy jóindulatú, közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő, tömör, tokkal rendelkező elváltozás. Leggyakrabban az fejbőrön, nyakon, törzsön jelenik meg. A gyulladás és fertőződés kockázata miatt veszélyes, ha (pl. egy pattanással összetévesztve) nyomkodni, vakarni kezdjük. A begyulladt képlet sok baj forrása lehet!

Tovább olvasom
Bőrelváltozások eltávolítása lézerrel (szemölcsök, fibrómák)

Bőrelváltozások eltávolítása lézerrel (szemölcsök, fibrómák)

A bőrön számos olyan jóindulatú elváltozás jelenhet meg, amely az idő előrehaladtával változhatnak, növekedhetnek, panaszt okozhatnak. Ilyenek lehetnek a vírusos szemölcsök, időskori szemölcsök és a fibrómák, amelyek lézeres eltávolítását professzionális szén-dioxid lézerünk segítségével végezzük.

Tovább olvasom
Molluscum – “Uszodaszemölcs”

Molluscum – “Uszodaszemölcs”

A molluscum contagiosum (uszodaszemölcs) egy nagyon gyakori vírusos eredetű bőrbetegség. Ha a bőrtünetek sérülnek, elvakarják, akkor a fertőzés a környező területekre is átterjedhet. Habár leggyakrabban gyermekeken jelenik meg, a vírus a felnőtt bőrön is megtapadhat és hasonló bőrtüneteket okozhat.

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

Az EXION™ 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék innovatív technológiája áttörést jelent az arc- és testkezelésében. Hogy a kezelések hatása minél látványosabb legyen és minél hosszabban tartson, a pácienseken is múlik. 

Tovább olvasom
EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

Az EXION 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék a legfejlettebb bőrkezeléseket nyújtja. Az EXION sokoldalú technológiája egyedi energia kombinációkat használ, hogy javítsa a bőr szerkezetét, fokozza feszességét és visszaállítsa egészségét az arcon, a testen és az intim területeken egyaránt. Az EXION FACE kezelés az első tűmentes technológia a szervezet hialuronsav termelésének fokozására! 

Tovább olvasom
EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

Az EXION 4-in-1 készülék jobb eredményekkel, gyorsabb eljárásokkal, kevesebb fájdalommal és rövidebb gyógyulási idővel forradalmasítja a bőrfiatalító esztétikai orvoslást. Az EXION FRACTIONAL RF áttörést jelentő mikrotűs kezelés egyszeri áthaladással, kevesebb fájdalommal ér el hatásosabb eredményt!

Tovább olvasom