FbPixel

Atheroma, más néven faggyúmirigy vagy kásadaganat

  • Kategória: Bőrnövedékek (szemölcsök, fibrómák) eltávolítása Bőrgyógyászat
Atheroma, más néven faggyúmirigy vagy kásadaganat

Az atheroma egy jóindulatú, közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő, tömör, tokkal rendelkező elváltozás. Leggyakrabban az fejbőrön, nyakon, törzsön jelenik meg. A gyulladás és fertőződés kockázata miatt veszélyes, ha (pl. egy pattanással összetévesztve) nyomkodni, vakarni kezdjük. A begyulladt képlet sok baj forrása lehet!

 

Mi az atheroma?

Az atheromák a zsírok, fehérjék vagy akár vérsejtek faggyúmirigyeken belüli rendellenes felhalmozódásából kialakuló, tokkal rendelkező daganatok. Méretük változó lehet. A faggyúmirigyekben kialakuló atheromák általában fél-2cm méretűek, szélsőséges esetben akár diónyi nagyságúvá is fejlődhetnek.

 

A faggyúmirigy daganatok kialakulása

Az esetek túlnyomó többségében az arcon, fülek környékén, a fejbőrön és a háton megjelenő kásadaganatok, atheromák kialakulásának hátterében a faggyúmirigyek rendellenes működése áll. Amikor ugyanis a faggyúmirigyek kivezetőcsöve elzáródik a folyamatosan termelődő kásás állagú faggyú kitágítja a mirigytömlőt. 

atheroma_2

Gyulladt atheroma veszélyei

A faggyúmirigyekben kialakuló atheroma alapvetően esztétikai problémát okoz, mindaddig amíg be nem gyullad vagy el nem fertőződik. Ezért is tilos (akár egy pattanással összetévesztve) kaparni, nyomogatni - így növelve a fertőzés, gyulladás kockázatát. 

A gyulladt faggyúmirigy daganat megduzzad, érzetre meleg, váladékozik és fájdalmas-feszülő érzés kíséri. Amennyiben a gyulladt atheromát nem kezelik, tályog alakul ki, amely többnyire csak hegképződéssel képes gyógyulni. Ha bármely jelét észleli egy esetleges kásadaganat kialakulásának, keresse fel szakorvosát!

 

Az időzítés fontos!

atheroma_1

Bármely eltávolítási eljárás esetén törekedni kell a kásadaganat nyugalmi állapotban történő eltávolítására, mivel a végleges gyógyulás feltétele, az atheroma tokkal együtt való kimetszése. A tok esetleges visszamaradása a daganat kiújulásához vezethet, ami újabb beavatkozást igényel.

Gyulladáskor, tályog jelenlétében a tok nehezebben távolítható el, ezért a gyulladást először enyhíteni kell pl. párakötéssel. Az így összegyűlt gennytartalmat – amennyiben magától nem távozik - apró bemetszéssel szükséges eltávolítani. 

 

Az atheroma eltávolításának módszerei

A faggyúmirigy daganat eltávolítása az esztétikai szemponton túl több okból is indokolt lehet. A nyugalmi állapotban történő eltávolítás a gyulladás megelőzése érdekében történik, de indokolja a gyulladt atheroma nyomán kialakult tályog eltávolítása is.

Rádiófrekvenciás eljárás

Ha a faggyúmirigyben kialakult atheroma átmérője 5-7 mm, rádiófrekvenciás eljárással is el tudjuk távolítani. Ebben az esetben helyi érzéstelenítésben rádióhullámok segítségével milliméteres bemetszést végzünk és csipesszel távolítjuk el az atheromazsákot. 

A beavatkozás után a gyógyulás szinte hegmentes.

Ezzel a módszerrel ugyanakkor a fejbőrön kialakuló atheromák nem kezelhetők, mivel a bőr itt nagyon vastag és gazdag érellátottsággal rendelkezik.

 

Sebészeti, műtéti eltávolítás

Az atheroma eltávolításának leggyakoribb módja a sebészeti eltávolítás. Ennek oka, hogy rendszeres vizsgálat nélkül a betegek már csak akkor veszik észre a bőr alatti zsírcsomókat, amikor azok méretükből fakadóan a külső felületen is érzékelhetőek. Eddigre azonban már a kásadaganatok mérete általában meghaladja az 1 cm-t.

A sebészeti beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik, és attól függően, hogy mekkora és a hol helyezkedik el a daganat, biztonsággal elvégezhető a műtét. 

 

Széndioxid lézeres eljárás

A kásadaganatok széndioxid lézerrel is kimetszhetőek. Kihasználva, hogy a lézer nagypontossággal irányítható, elegendő minimális bemetszést végezni, így varrat nélküli a gyógyulás, a visszamaradó seb is minimális méretű.

 

Rendelőnkben lehetőség van az atheromák vizsgálatára és műtéti, rádiófrekvenciás, lézeres eltávolítására, illetve szövettani vizsgálatára.

 

Felhasznált források: dermatim.rs, my.clevelandclinic.org, healthline.com, mdcclinic.hu, borgyogyaszpecs.hu

 

SYRINGOMA - A kellemetlen tünetek könnyen kezelhetők

SYRINGOMA - A kellemetlen tünetek könnyen kezelhetők

Apró sárgás, bőrszínű duzzanatok a szemkörnyéken, orcákon? Jó eséllyel csak a  a verejtékmirigyek hámjának túlzott burjánzásából létrejövő syringomáról van szó. Mivel zavaró panaszokat - pl. viszkető, égő érzést - nem okoz, sokan elkönyvelik olyan esztétikai problémának, amivel meg kell tanulni együtt élni. Ám erről szó sincs, hiszen több kezelési megoldása is létezik. Cikkünkből kiderül melyek ezek.

Tovább olvasom
Bőrelváltozások eltávolítása lézerrel (szemölcsök, fibrómák)

Bőrelváltozások eltávolítása lézerrel (szemölcsök, fibrómák)

A bőrön számos olyan jóindulatú elváltozás jelenhet meg, amely az idő előrehaladtával változhatnak, növekedhetnek, panaszt okozhatnak. Ilyenek lehetnek a vírusos szemölcsök, időskori szemölcsök és a fibrómák, amelyek lézeres eltávolítását professzionális szén-dioxid lézerünk segítségével végezzük.

Tovább olvasom
Molluscum – “Uszodaszemölcs”

Molluscum – “Uszodaszemölcs”

A molluscum contagiosum (uszodaszemölcs) egy nagyon gyakori vírusos eredetű bőrbetegség. Ha a bőrtünetek sérülnek, elvakarják, akkor a fertőzés a környező területekre is átterjedhet. Habár leggyakrabban gyermekeken jelenik meg, a vírus a felnőtt bőrön is megtapadhat és hasonló bőrtüneteket okozhat.

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

Miért érzékenyebb a bőrünk télen?

Miért érzékenyebb a bőrünk télen?

Bőrünk - mint legnagyobb érzékszervünk - reagál a hőmérsékleti és környezeti változásokra. A téli időszakban sokkal érzékenyebbé válik, olyan bőrállapotok, bőrbetegségek is megjelenhetnek, felerősödhetnek, amik máskor nem, vagy csak elhanyagolható mértékben mutatkoznak. Az ekcémás, rosaceás és seborrheás tünetek súlyosbodnak ilyenkor, főként a gyermekek és idősebbek esetében. Mi ennek az oka, mikor forduljunk orvoshoz, hogyan védhetjük bőrünk? Tovább olvasom
Biztonságos és tartós megoldás a körömgomba kezelésére

Biztonságos és tartós megoldás a körömgomba kezelésére

Az őszi-téli időszak, amikor többnyire zárt, olykor szűk cipőt hordunk, megnöveli a körömgomba előfordulását. A gomba kezelése nehéz feladat és gyakran vissza is fertőződhet a körömlemez. A helyi kezelés mellett a gyógyulás kérdéses,  éveken keresztül is elhúzódhat. A rendelőnkben is alkalmazott lézeres eljárás újabb hatékony terápiás lehetőség a gyógyszeres kezelés helyett.
Tovább olvasom
Miért fontos, és mi történik a személyes esztétikai konzultáción?

Miért fontos, és mi történik a személyes esztétikai konzultáción?

Miért fontos, hogy tervezett szépészeti beavatkozásainkat körültekintő esztétikai konzultáció előzze meg?

Az esztétikai orvoslás napról-napra fejlődik. Az új gépek és eljárások mellett a szakma folyamatosan az alapanyagok és hatóanyagok fejlesztésén dolgozik. Nem csoda, ha egyre nehezebb tájékozódni az újabbnál újabb kezelések között, és a sokszor egymásnak ellentmondó információk, vélemények sem segítenek. Sok idő, energia és pénz megspórolható, ha megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakemberekhez fordulunk. A hiteles információknak köszönhetően a konzultációk alkalmával a felmerülő kételyek, tévhitek magyarázatot kapnak, a félelmek eloszlanak.

Tovább olvasom