FbPixel

Chlamydia trachomatis

 • Kategória: Nemi betegségek szűrése, gyógyítása Nemigyógyászat
Chlamydia trachomatis

A Chlamydia egy általános szexuálisan terjedő megbetegedés. Sok esetben nem tudni, hogy ilyen fertőzés áll fenn, mert nem jelentkeznek az általános panaszok, gáttáji fájdalom, áttetsző, kevés folyás a húgycsőből, vagy a hüvelyből.

Minden nem és korosztály ki van téve a fertőzésnek. A kezelése egyszerű. Ha nem történik meg a kezelés súlyos szövődmények léphetnek fel.

Chlamydia tünetei

 • Általában tünetmentesen zajlik.
 • A nők esetében a ¾-ének nincs klinikai tünete.
 • A fertőzött férfiak 50%-a tünetmentes.

Ha mégis megjelennek a tünetek, akkor általában olyan enyhén, hogy nem is foglalkozik vele az ember.

Chlamydia tünetek hölgyek esetén:

 • Alhasi fájdalom
 • Nem szokásos hüvelyi folyás
 • Köztes vérzés
 • Hőemelkedés
 • Fájdalmas közösülés
 • Vizelés közben vagy végén csípő jellegű érzés
 • Gyulladás, duzzanat a hüvelyben és végbéltájon.
 • Aktus utáni vérzés
 • Jobb bordaív tájékán jelentkező nyomási fájdalom

A hölgyeknél a fertőzés érintheti: méhszáj, petevezeték, petefészek, szem, torok, végbél.

Chlamydia tünetek férfiak esetén:

 • Vizelés közben fájdalom
 • Folyás a húgycsőből, mely kevés, és általában fehéres, áttetsző színű
 • Végbélnyílás körül duzzanat
 • Nehézvizelés
 • Herékbe sugárzó “húzó” jellegű fájdalom
 • Tompa, gáttájékon jelentkező fájdalom

Férfiaknál a fertőzés érintheti: húgycső, here, mellékhere, prosztata, szem, torok, végbél.

Mind a férfiakban, mind pedig a nőkben végbéltáji viszketés, és vérzés észlelhető. A szem fertőződése esetén kötőhártyagyulladás, szem pirosodása alakul ki.

Chlamydia fertőzés okai

A Chlamydia fertőzést egy baktérium okozza, mely nemi úton terjed. Orális, hüvelyi, és anális érintkezés útján is el lehet kapni. Amnnyiben a váladék a szembe jut, helyileg bő váladékozással járó kötőhártyagyulladás alakul ki.
A Chlamydia fertőzés gyakoribb, mint a tripper, vagy szifilisz .
Érintheti: penist, hüvelyt, végbélnyílást, húgycsővet, szemet és a torkot is.

Chlamydia trachomatis a baktérium:

A baktériumnak több szerotípusa is létezik. A D-K szerotípusok felelősek az urogenitalis fertőzések, míg az L szerotípus a lympogranuloma venerum kialakulásáért. A baktérium a sejtekben él. Két formában jelenik meg: az egyik nem fertőző, sejten belül lévő un. vegetatív alak, míg a másik a sejten kívüli fertőző alak.
Csak speciális eljárásokkal vizsgálható, azonosítható

Hajlamosító tényezők

 • 24 év alatti életkor
 • több alkalmi kapcsolat
 • korábbi szexuálisan terjedő beteség

Chlamydia fertőzés szövődményei

Egyéb szexuálisan terjedő megbetegedések. Chlamydia fertőzött páciensek fogékonyabbak egyéb szexuálisan terjedő betegségekre, mint pl. tripper, vagy a HIV.

Kismedencei gyulladás (PID). A kismedencei gyulladás a méh és a petevezetékek gyulladása miatti alhasi fájdalom és láz. Súlyos esetben akár kórházi kezelés is szükségessé válhat. A gyulladás károsíthatja a petevezetéket, a petefészkeket, méhet beleértve a méhnyakat is.

Mellékheregyulladás. A Chlamydia fertőzés érintheti a mellékheréket is. Láz, mellékhere megnagyobbodás, heretáji fájdalom jellemzi.

Prostata. A fertőzés egészen a prosztatáig is eljuthat. A prostata gyulladása (prostatitis) aktus utáni fájdalommal, lázzal, hidegrázással, vizelési panaszokkal, deréktáji fájdalommal járhat.

Izületi gyulladás (arthritis). A fertőzés esetén reaktív arthritis léphet fel, mely a Reiter szindróma részjelensége. Ez a tünetegyüttes érinti az izületeket, szemet, és a hugycsövet. Férfiaknál gyakrabban jelentkezik. A fertőzésen átesett betegek kb. 1%-ánál a genitalis tünetek jelentkezése után észlelhető.

Perihepatitis. Elsősorban nők esetében a hasüregbe felszálló fertőzés a májtokot is elérheti. Ebben az esetben már nem alhasi panszok, hanem jobb bordaív alatt jelentkező erős fájdalom, nyomásérzékenység alakulhat ki.

Meddőség. Már egy alkalommal történt fertőződés 10-20%-ban meddőség kialakulásával is járhat. Többszöri fertőződés tovább emeli a meddőség kockázatát. A méhen kívüli terhességek kockázata 5-10 szeresére emelkedhet.

Gyermekek. A gyermek a születés során fertőződhet a chlamydiával. A szüléskor alkalmazott ezüst nitrát oldat, vagy antibiotikus ecsetelők nem akadályozzák meg a fertőzés átterjedését az anyáról gyermekre. Kezdetben a nyálkahártyával rendelkező területek fertőződnek (szem, garat, húgycső, végbél), de a fertőzés ezeken a helyeken tünetmentes is lehet.

A Chlamydia trachomatis által okozott fertőzés leggyakrabban conjunctivitisekben (kötőhártyagyulladásban) diagnosztizálható, mely 5-12 nappal a szülés után jelentkezik. A Chlamydia trachomatis tüdőgyulladást is okozhat, mely 1-3 hónapos korban jelentkezhet, és gyakran láztalan állapottal jár. Bár a Chlamydia trachomatis a leggyakrabban azonosított fertőzés újszülöttkori szemfertőzés esetében, a születéskori chlamydia fertőzés (ophtalmia, tüdőgyulladás) összességében ritkábban fordul elő, köszönehetően a terhes nők szülés előtti szűrésének és kezelésének.

Chlamydia vizsgálat

Szexuálisan aktív nő 25 év alatt. Évente javasolt a Chlamydia szűrés.

Terhes nő. A terhesség elején érdemes ezt a vizsgálatot elvégezni. Abban az eseteben, ha magasabb rizikóba tartozik a páciens, akkor a terhesség utolsó harmadában is javasolt a Chlamydia teszt elvégzése.

A baktérium jelenléte a nyálkahártyáról (húgycső, méhszáj, végbél, kötőhártya) vett váladék speciális vizsgálatával mutatható ki (PCR, LCR)

Chlamydia fertőzés kezelése

A kezelés minden esetben az aktuális nemzetközi és magyarországi protokolloknak megfelelően történik.

Ha a betegnél Chlamydia trachomatis fertőzés igazolódik, akkor a partner(ek) vizsgálata ill. párhuzamos kezelése javasolt, a ping-pong fertőzés jelenségének elkerülése érdekében.

A kezelés szájon át szedhető antibiotikum adásával zajlik.
A gyógyszer szedését követően kontroll vizsgálat javasolt. Terhes nők esetében 3 hét múlva, míg egyéb esetekben 3 héttől 12 hónapig terjedő perióduson belül szükséges a kontroll vizsgálat elvégzése. Ezt számos tényező befolyásolhatja, melyet nemzetközi protokollok szabályoznak.

Hogyan előzhető meg a Chlamydia?

Óvszer. Az óvszer használata minden szexuális aktus során javasolt, mert csökkenti nem csak a Chlamydia, de egyéb szexuálisan terjedő megbetegedések átadását.

Partnerek száma. Minél több partner van annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen szexuálisan terjedő betegsége összeszedjen.

Rendszeres szűrés. Aktiv szexuális életet élők esetén javasolt a kezelőorvos általi időintervallumban kontroll elvégzése.

Hüvelyöblítés. A nőknek tilos! A hüvely kimosása, mert azok a baktériumok, melyek védekező funkciót látnak el.

Legfrissebb cikkek

Hogyan készüljünk a nemigyógyászat vizsgálatra?

Hogyan készüljünk a nemigyógyászat vizsgálatra?

A nemigyógyászati szűrés legfontosabb része a mikrobiológiai vizsgálatokhoz történő mintavétel. Az eredményes kezeléshez elengedhetetlen, hogy a mintavétel szigorú előírások alapján történjen. Ezért kiemelten fontos, hogy Ön is figyelmet fordítson az alábbi javaslatok betartására.

Tovább olvasom
Szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik (STD)

Szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik (STD)

A trichomonas vaginalis akut vagy krónikus jellegű megbetegedéshez vezethet. A kórokozó egy protozoon, melynek 4 ostora és egy un. Unduláló membránja van. Elsősorban a húgycsőben és a hüvelyben él, de felszálló jellegű fertőzéshez is vezethet kezeletlen esetekben. A fertőzés lappangási ideje 4 hét is lehet, de gyakran zajlik tünetmentesen.

Tovább olvasom
Trichomonas

Trichomonas

trichomonas egy szexuálisan terjedő megbetegedés, mely nőknél bűzös folyást, fájdalmas vizelést és nemi tájékon viszketést okozhat. A férfiaknál általában nincsenek tünetek. Terhes nők trichomonas fertőzése koraszüléshez vezethet.

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

Az EXION™ 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék innovatív technológiája áttörést jelent az arc- és testkezelésében. Hogy a kezelések hatása minél látványosabb legyen és minél hosszabban tartson, a pácienseken is múlik. 

Tovább olvasom
EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

Az EXION 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék a legfejlettebb bőrkezeléseket nyújtja. Az EXION sokoldalú technológiája egyedi energia kombinációkat használ, hogy javítsa a bőr szerkezetét, fokozza feszességét és visszaállítsa egészségét az arcon, a testen és az intim területeken egyaránt. Az EXION FACE kezelés az első tűmentes technológia a szervezet hialuronsav termelésének fokozására! 

Tovább olvasom
EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

Az EXION 4-in-1 készülék jobb eredményekkel, gyorsabb eljárásokkal, kevesebb fájdalommal és rövidebb gyógyulási idővel forradalmasítja a bőrfiatalító esztétikai orvoslást. Az EXION FRACTIONAL RF áttörést jelentő mikrotűs kezelés egyszeri áthaladással, kevesebb fájdalommal ér el hatásosabb eredményt!

Tovább olvasom