FbPixel

Sipoly, fisztula  - Eredete többnyire bizonytalan, kezelése azonban elkerülhetetlen!

 • Kategória: Sebészet
Sipoly, fisztula  - Eredete többnyire bizonytalan, kezelése azonban elkerülhetetlen!

A sipoly nem ritka betegség, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente 50 000-100 000 új eset fordul elő. Kialakulásának oka a legtöbb esetben ismeretlen, jelenléte jóval túlmutat egy kellemetlen állapoton - ha kezeletlenül hagyjuk, további súlyos szövődményeket okozhat.

MI A SIPOLY?

A fisztula, vagy sipoly az üreges szervek vagy testüregek közötti kóros átjáró, amelyen keresztül folyadék vagy szilárd anyag haladhat rendellenes irányba. Bárhol kialakulhat egy bél és a bőr, a hüvely és a végbél között, de leggyakrabban a végbélnyílás körül jelenik meg.

A SIPOLY KIALAKULÁSA

A sipolyok egyaránt érintik a nőket és férfiakat. Bár kialakulásuk kortól független  - van, hogy csecsemőket is érint -, mégis megfigyelhető egy tendencia miszerint 30 éves kor után gyakrabban okoz problémát.

A sipolyok többsége idiopátiás, vagyis konkrét okuk bizonytalan. Érdemes azonban megjegyezni, hogy jelentős részük autoimmun betegségekkel (pl.: Crohn-betegség) és más gyulladásos vagy daganatos állapotokkal hozható összefüggésbe. A leggyakrabban előforduló végbélsipoly kiváltó oka lehet fizikai sérülés is.

Egyes szakemberek szerint a sipoly kialakulásának nincsenek higiéniás okai. Ám vannak, akik úgy gondolják, a fisztula gyakoribb kialakulása elhanyagolt és túlsúlyos betegek esetében összefüggésbe hozható az adottságokból eredő nehezebb tisztálkodással és a mirigyek fokozott működésével.

MEGELŐZÉS

A helyes táplálkozási szokások fenntartása (többségében feldolgozatlan, finomítatlan, rostdús ételek fogyasztása) nagyszerű módja az egészséges szövetek megőrzésének és a sipolyok elkerülésének.

 

MIT ÉRDEMES TUDI, HA MÁR KIALAKULT A SIPOLY?

 

A SIPOLYOK TÍPUSAI

(Peri)analis sipolyok

Az anális sipolyok a végbélcsatorna hámos felszíne és a perianalis bőr közötti rendellenes kapcsolatból alakulnak ki.

 • Anorektális fisztulák: a végbélcsatorna és a végbélnyílás körüli bőr között
 • Rektovaginális vagy anovaginális sipolyok: a végbél vagy a végbélnyílás és a hüvely között
 • Colovaginális sipolyok: a vastagbél és a hüvely között

Húgyúti sipolyok

Ezek rendellenes nyílások valamely húgyúti szerven belül, vagy rendellenes kapcsolat egy húgyúti szerv és egy másik szerv között.

 • Vesicouterine sipolyok: a húgyhólyag és a méh között
 • Vesicovaginális sipolyok: a hólyag és a hüvely között
 • Urethrovaginális sipolyok: a húgycső és a hüvely között

További típusok

Entero-Enteralis fistula (fisztula): a bél két része között

Enterocutan vagy colocutan sipoly: a vékonybél és a bőr, illetve a vastagbél és a bőr között

A SIPOLYOK TÜNETEI

A kezeletlenül hagyott sipolyok további károkat okozhatnak a szervezetben, idegkárosodás, fertőzés és veseelégtelenség is társulhat hozzájuk. A sipoly típusától függően, ha az alábbi tüneteket észleli, mihamarabb forduljon orvoshoz:

 • folyamatos vizeletszivárgás a hüvelyből
 • irritáció a külső női nemi szervekben
 • gyakori húgyuti fertőzések (UTI)
 • gáz és/vagy széklet szivárgása a hüvelybe
 • végbélfájdalom, - gyulladás, - váladékozás, - viszketés
 • diszkomfortérzés a végbél tájékán

A SIPOLYOK KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI

A sipoly diagnózisát követően a sebész szakorvos a sipoly elhelyezkedése, mérete és állapota alapján dönt a legjobb kezelési tervről. 

Non-invazív kezelés

 • Speciális gyógyszeres ragasztóanyaggal vagy kollagéndugóval lezárhatóak, kitölthetőek a sipolyok.
 • Katétereket általában a kisebb sipolyoknál alkalmaznak.
 • A sipolyok megszüntetésére jelenleg nincs gyógyszeres megoldás. Antibiotikumok vagy más gyógyszerek a sipolyok következtében kialakuló fertőzés kezelésére alkalmazhatóak.

Sebészeti kezelés

Ha a sipoly nem érinti a záróizmot, akkor egy viszonylag egyszerű sebészeti beavatkozás is elegendő a gyógyuláshoz amikor a sipolyt a bőr irányából felnyitják és kitisztítják. Ezt követően a járatot nyitva hagyják, ami egy sebhez hasonlóan magától gyógyul.

Ha a járat magasabbra fut, a beavatkozás közben fontos figyelni a végbélzáró izom épségére. A klasszikus műtéti eljárásokkal szemben, amikor fonalat, gumiszalagot fűztek a járatokba, ma már inkább a járat belső nyílását zárják el, többnyire lézeres eljárással. Ennek következtében - utánpótlás híján - az egész sipoly magától begyógyul.

Rendelőnkben lehetőség van bizonyos sipolyok feltárására, kezelésére.

 

Felhasznált források: nafc.org, hazipatika.hu, webbeteg.hu

Legfrissebb cikkek

Legfrissebb cikkek

Sebészet kategória

Benőtt köröm lézeres műtéte

Benőtt köröm lézeres műtéte

A benőtt köröm oka egyrészt az öröklötten szélesebb köröm, valamint valamilyen külső irritáló ok, pl. túl szűk cipő viselése, ami folyamatosan nyomást gyakorol a körömre, vagy a rossz körömvágás, a sarkok kivágása, ami miatt állandósul a gyulladás.

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

EXION™ eljárások kiegészítő ápolása

Az EXION™ 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék innovatív technológiája áttörést jelent az arc- és testkezelésében. Hogy a kezelések hatása minél látványosabb legyen és minél hosszabban tartson, a pácienseken is múlik. 

Tovább olvasom
EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

EXION™ FACE – Az első tűmentes technológia a hialuronsav termelés fokozására

Az EXION 4-in-1 multiplatformos orvosesztétikai készülék a legfejlettebb bőrkezeléseket nyújtja. Az EXION sokoldalú technológiája egyedi energia kombinációkat használ, hogy javítsa a bőr szerkezetét, fokozza feszességét és visszaállítsa egészségét az arcon, a testen és az intim területeken egyaránt. Az EXION FACE kezelés az első tűmentes technológia a szervezet hialuronsav termelésének fokozására! 

Tovább olvasom
EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

EXION™ FRAKCIONÁLT RF – A leggyorsabb mikrotűs rádiófrekvenciás eljárás az arc és a test kezelésére 

Az EXION 4-in-1 készülék jobb eredményekkel, gyorsabb eljárásokkal, kevesebb fájdalommal és rövidebb gyógyulási idővel forradalmasítja a bőrfiatalító esztétikai orvoslást. Az EXION FRACTIONAL RF áttörést jelentő mikrotűs kezelés egyszeri áthaladással, kevesebb fájdalommal ér el hatásosabb eredményt!

Tovább olvasom