FbPixel

Mit együnk, hogy jól legyünk?

  • Kategória: Blog
Mit együnk, hogy jól legyünk?

Mi az, ami kifejezetten nekünk jó, ami szervezetünket gyógyítja, diétánkat támogatja, vagy éppen segít egészségesen izmot építeni, növelni energiaszintünket, fizikai- vagy szellemi teljesítményünket? Bár leginkább valamilyen táplálkozással kapcsolatos betegség, ételallergia vagy várandós diéta, esetleg kisgyermek táplálása kapcsán keresik fel, egy szakképzett dietetikus életmódváltásban, fogyásban és hízásban is tud segíteni.

A dr. Harmos csapatában Polonkai Zsófia főiskolai végzettséggel rendelkező szakemberrel beszélgettünk az egészség és a dietetika kapcsolatáról, az elterjedt táplálkozási (tév)hitekről.

 

Ki lehet dietetikus?

Nagyon fontos kiemelni, hogy dietetikus csak felsőoktatási végzettséggel rendelkező szakember lehet. Nagy a felelőssége, hiszen feladata a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás segítségével.

 

Mennyire tudatos a táplálkozási kultúránk, érzékelhető változás az utóbbi években, évtizedben?

Azzal, hogy egyre többen felismerik az étrend és az egészség közötti összefüggést, és hogy az egészséges és tudatos táplálkozás már csecsemőkorban elkezdődik van egy lassan javuló tendencia. De jelen van még az a furcsa ellentmondás is, hogy miközben egyre több információ áll rendelkezésünkre, vásárlási döntéseinket mégis leginkább az egyes termékek élvezeti értéke határozza meg. Számos kutatásból kiderül, hogy Magyarország lakosságának kétharmad túlsúlyos: a szükségesnél magasabb a zsír-és cukorbevitelünk. Az elhízásnak rengeteg szövődménye van: cukorbetegség, szív-és érrendszeri, továbbá daganatos megbetegedések, melyeket csak akkor veszünk komolyan, mikor már panaszunk is van.

dietetika_2


Vannak általános tendenciák: miből nem eszünk eleget, miből sokat és van-e olyan, amivel jól áll a városi lakosság nagy része?

A Bethesda Gyermekkórházban is dolgozom, így a gyermekek táplálkozási szokásai mellett a szülőkével, sőt a nagyszülőkével is megismerkedem. Gyakorlatilag ez köszön vissza a gyermekek étrendjében, így mondhatni az egész család étkezésébe „bele kell nyúlni”. A tapasztalat az, hogy zöldség és gyümölcs mellett halból is nagyon keveset fogyasztunk. Legfeljebb a Balaton-parti hekk, és a karácsonyi halászlé, amit szeretünk megkóstolni. A változatosság mellett a mennyiségeket is érdemes megfigyelni, hogyan változtak az elmúlt évtizedekben. Gondoljunk csak bele, mennyi XXL termék került a boltok polcaira, vagy hogy a legtöbb itthoni étteremben milyen tányér kerül elénk. A felszolgált étel fele köret a másik fele pedig kb. 2 szeletnyi hús. Saláta vagy savanyúság szinte nincs is, esetleg külön kérhetünk hozzá. Miközben az ételadagok nőnek, a fizikai aktivitásunk csökken... De a gyümölcsfogyasztás is a két véglet között billeg: vagy egyáltalán nem fogyasztunk, vagy leülünk a cseresznyefa alá, és egy vödörnyit megeszünk egyszerre.

 

Ha az egészségesebb étkezés a cél, Te mi alapján állítod össze a személyre szabott étrendet?

A tanácsadás legfőbb célja az, hogy átbeszéljük a táplálkozással kapcsolatos információkat, és útmutatást adjak az egészséges táplálkozáshoz. Ehhez valóban kutakodnom kell a páciens étkezési és sportolási szokásaiban. Az állapotfelmérés mellett, felveszek egy táplálkozási anamnézist, ami alapján megismerem a páciens táplálkozási szokásait, életmódját. Ehhez egy minimum 3 napos táplálkozási naplót szoktam kérni. A szakorvosi vélemény és az anamnézis alapján átbeszéljük a javasolt étrend főbb szempontjait, a nyersanyagok kiválasztását, a konyhatechológiákat. Mindehhez egy étrendi oktatóanyagot is adok, hogy otthon is kézben legyen, amit a tanácsadás során átbeszéltünk.

dietetika_1 

Mennyire jellemző, hogy egészségesen is dietetikushoz forduljunk, hogy egy egészségesebb étrendért szakértőt keressünk?

Ma már egyre többen veszik igénybe a szakember segítségét, de még mindig sokan próbálkoznak egyedül. Sokszor hallom, akár a baráti körömben, hogy „most diétázom”, de amikor belekérdezek, hogyan és miket változtatott, akkor látszik, hogy nem tudatos életmódváltásról van szó, inkább arról, hogy „1 hónap alatt leadom a (több év alatt felszedett) plusz kilókat”.

 

Van, amikor belgyógyász vagy bőrgyógyász helyett fordulnak inkább hozzád?

Megesik, hogy olyan problémával is dietetikust keresnek, amivel először orvoshoz kellene fordulni - pl. hormonális problémák, bőrproblémák, gyomorfájdalom, stb. Vannak olyan bőrgyógyászati betegségek, ahol legtöbbször valamilyen allergént kell kizárnunk az étrendből, ami enyhítheti vagy megszüntetheti a tüneteket. Az irány tehát jó, de a sorrend nem. Miután megkapják a diagnózist, véreredményt stb. utána a dietetikus dolga is könnyebb az étrend összeállításában.

 

Találkozol olyan elterjedt (tév)hittel, ami félreviszi az embereket, nem segít vagy akár éppen káros?

Az egyik kedvencem a „mézet használok cukor helyett”. A méz egy természetes édesítőszer, nincs mellékíze, valóban ízletes, sokan alkalmazzák, amikor a cukor mellőzését kéri tőlük a szakorvos. Sajnos azonban a méz kb. 70%-a egyszerű szénhidrátokból áll, így gyorsan szívódik fel, tehát gyorsan emeli meg a vércukorszintet, és még az energiatartalma is igen magas.

dietetika_3 

Van olyan tanácsod, amin gyakran meglepődnek?

Amikor azt mondom, „reggel-este kerülendő a gyümölcsfogyasztás”, szinte mindig meglepődnek, hiszen sokan arról számolnak be, hogy ők bizony vacsorára már csak gyümölcsöt esznek. A gyümölcsöknek magas a glikémiás indexe, azaz gyorsan szívódnak fel. A szervezetünk inzulin-érzékenysége azonban napszakosan ingadozik, reggel és este kritikusabb. Időzítsük inkább tízórai vagy uzsonna környékére, mert a gyümölcsök fogyasztása valóban hasznos számunkra.

 

Létezik olyan iránymutatás, amit érdemes mindenkinek megfontolnia?

Nehéz egyet-kettőt kiemelni, de a tudatosság és a kitartás nagyon fontos, ha változtatni szeretnénk. Az élet sok területén vannak hosszú távú céljaink pl. karrier, család stb. de magunkról elfelejtkezünk, pedig az egészségünk, a jól létünk kulcsfontosságú, hogy elérhessük céljainkat. Az egészséges életmód hosszú távon kifizetődő, amibe beletartozik a helyes étkezés és a mozgás is. Sokan attól félnek, hogy az egészséges táplálkozás és a sport is nagy anyagi ráfordítást igényel, pedig már apró változtatások is eredményhez vezethetnek.

Legfrissebb cikkek

Blog kategória

Felszívódó bioszálak - formálja újra önbizalmát a Silhouette Soft™ kezeléssel!

Felszívódó bioszálak - formálja újra önbizalmát a Silhouette Soft™ kezeléssel!

A Silhouette Soft™ a csúcsminőséget képviseli a szálazásos eljárások területén. A márka természetesen a különböző nemzetközi szakmai konferenciákon is a legmagasabb képzést kínálja. A legutóbbi budapesti szakmai tréningen az idén 10 éves eljárás legújabb technológiai fejlesztéseivel ismerkedtem meg.

Tovább olvasom
Nyaralás a dietetikus szemével: Együnk változatosan, de mértékkel

Nyaralás a dietetikus szemével: Együnk változatosan, de mértékkel

Tisztelet a kivételnek, de bárcsak ne a hekk és a lángos szavak jutnának eszünkbe először a belföldi, vízparti nyaralások hallatán. Sajnos azonban már évtizedek óta gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy a Balaton parton sétálva, ne egy lángos-sör párossal, vagy palacsinta halommal egyensúlyozó családba botoljunk. Lehet egészségesen is lazítani és élvezni a nyaralást? – Polonkai Zsófia dietetikusunk gyakorlati tippekkel segít, hogyan élvezhető egészségesen a nyaralás!

Tovább olvasom
Fiatalos tekintet sötét karikák nélkül

Fiatalos tekintet sötét karikák nélkül

A szem környékének fiatalsága, üdesége meghatározó, hiszen az arc egyik legfontosabb területéről van szó. Pácienseim körében gyakori panasz a szem alatti karikák, beesettség, püffedtség vagy a táskák kialakulása, amitől a tekintet fáradtnak látszik. Mint mindig, itt is kezelések kombinációjában és egyénre szabott kezelési tervben gondolkodom a legszebb eredmény elérése érdekében. Az árkok kitöltésének egyik kiváló lehetősége a hialuronsav alkalmazása.

Tovább olvasom

Legfrissebb cikkek

Összes kategória

EunSung Microson HIFU Pen 2021 – a HIFU rendszerek legújabb generációja

EunSung Microson HIFU Pen 2021 – a HIFU rendszerek legújabb generációja

HIFU – High Intensity Focused Ultrasound – az eljárás rég ismert, ez a gép azonban valóban forradalmi. A kezelés során a legújabb és legmodernebb magas intenzitású mélyfókuszált ultrahanggal sebészeti mélységben vagyunk képesek lehatolni a bőr rétegeibe - az izom és a bőr legalsó, már a zsírszövetet is tartalmazó ún. SMAS rétegig - szike nélkül. A szépészeti iparban világelsőként jegyzett dél- koreai gyártó, az EunSung a legmagasabb minőséget garantálja. Egyetlen kezeléssel biztonságos és látványos bőrfiatalító eredményeket érhetünk el mindenfajta külső anyag bevitele nélkül.

Tovább olvasom
Felszívódó bioszálak - formálja újra önbizalmát a Silhouette Soft™ kezeléssel!

Felszívódó bioszálak - formálja újra önbizalmát a Silhouette Soft™ kezeléssel!

A Silhouette Soft™ a csúcsminőséget képviseli a szálazásos eljárások területén. A márka természetesen a különböző nemzetközi szakmai konferenciákon is a legmagasabb képzést kínálja. A legutóbbi budapesti szakmai tréningen az idén 10 éves eljárás legújabb technológiai fejlesztéseivel ismerkedtem meg.

Tovább olvasom
Nyaralás a dietetikus szemével: Együnk változatosan, de mértékkel

Nyaralás a dietetikus szemével: Együnk változatosan, de mértékkel

Tisztelet a kivételnek, de bárcsak ne a hekk és a lángos szavak jutnának eszünkbe először a belföldi, vízparti nyaralások hallatán. Sajnos azonban már évtizedek óta gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy a Balaton parton sétálva, ne egy lángos-sör párossal, vagy palacsinta halommal egyensúlyozó családba botoljunk. Lehet egészségesen is lazítani és élvezni a nyaralást? – Polonkai Zsófia dietetikusunk gyakorlati tippekkel segít, hogyan élvezhető egészségesen a nyaralás!

Tovább olvasom